Τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο διεκδικήσεις που παλιότερα ήταν ανενεργές εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επαναφέρει διεκδικήσεις που για μεγάλο διάστημα δεν ήταν ενεργές και τις εντάσσει σε ένα πλαίσιο για το ρόλο που επιφυλάσσει στον εαυτό της στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με χαρακτηριστικά μεγάλης Δύναμης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πίεση της Τουρκίας δεν θα είναι μια επανάληψη τύπου Ιμίων», αλλά «η Τουρκία θα πιέζει με κάθε τρόπο στο διπλωματικό τραπέζι».

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία και απέφυγε να χαρακτηρίσει επεισόδιο, μιλώντας για «ναυτικό συμβάν» με το Oruc Reis.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για ανατροπή πολλών δεδομένων –μεταξύ των οποίων και η τουρκική συμπεριφορά, η στάση των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας- και τόνισε ότι «έχουμε μπει σε καινούργια εποχή που τα πράγματα γίνονται πιο ωμά. Χάνεται η «χρυσόσκονη» του διεθνούς δικαίου. Σ’ αυτή τη σκληρή εποχή χρειάζονται καινούργιες συμμαχίες».

Ως μια τέτοια στρατηγική συμμαχία ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε τη Σαουδική Αραβία στην οποία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Brexit και τόνισε πως «θέλουμε τη στρατηγική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, θα σταθούμε δίπλα στην Ευρώπη στην περίπτωση που προσπαθήσει να διασπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο. Θα αντισταθούμε».