Για την τουρκική προκλητικότητα, το «βαρύγδουπο» θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο και τις επιπτώσεις του Brexit, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ερωτηθείς πως εκτιμά ότι θα εξελιχθούν οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έτσι όπως είχε πει ότι θα κάνει», επισημαίνοντας παράλληλα ότι απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θα απαντάει με δηλώσεις». «Απέναντι σε ανυπόστατες και αίολες νομικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα απαντάμε με νομικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με τις κινήσεις του Ορουτς Ρεις, ο κ. Βορίδης είπε: «Και έχουμε ότι απέναντι στο ενδεχόμενο ερευνητικού σκάφους η ελληνική πλευρά θα ενεργήσει τα νόμιμα, που σημαίνει ότι θα επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές είτε είναι το Λιμενικό, είτε αν είναι στα διεθνή ύδατα τα πολεμικά μας σκάφη και βεβαίως έχουμε πει ότι αν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση εμείς θα κάνουμε ότι απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος».
Παράλληλα όσον αφορά τη θέση της Ελλάδος, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως είναι σαφής και «έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους και σε όλες τις πλευρές, στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και σε αυτούς οι οποίοι έχουνε ρόλο στην περιοχή». Την ίδια στιγμή εξέφρασε την άποψη ότι ειδικά και μετά από τη συνεννόηση για την αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία, «είναι σαφές ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη και θωρακισμένη προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα της».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα στηρίξουν έμπρακτα την Ελλάδα οι ΗΠΑ σε περίπτωση κλιμάκωσης των σχέσεων με την Τουρκία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο αλλά σημείωσε ότι «κάθε φορά που τα συμφέροντα της Ελλάδα ήταν εναρμονισμένα με τα συμφέροντα των συμμάχων της τότε οδηγούμασταν σε θεαματικά θετικά αποτελέσματα, κάτι που όπως είπε ο ίδιος, «ισχύει και για τους Τούρκους». Ακόμη σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία κυρίως σε σχέση με αυτά που κάνει με τη Λιβύη «έχει δημιουργήσει την εντύπωση ενός διεθνούς ταραξία». «Αρχίζει και πατάει κάλους, πλην των δικών μας γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο εκφεύγει των ελληνοτούρκικων σχέσεων, δεν είναι πια διμερές, αρχίζει και γίνεται ένας παίκτης ο οποίος εξελίσσεται σε αστάθμητο παράγοντα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση για το ποδόσφαιρο, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Η κυβέρνηση εξετίμησε ότι πρέπει να φέρει για λόγους επιεικείας απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, αυτή τη ρύθμιση την οποία έφερε. Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε αρκετά αναλυτικά για το ζήτημα αυτό και θεωρώ ότι εκείνο το οποίο είπε είναι ότι διεξαγωγή πρωταθλήματος υπό τις συνθήκες αυτές της τοξικότητας προφανώς κάπου αρχίζει και χάνει το νόημά του, ότι θα υπάρξει μια εμπλοκή των διεθνών παραγόντων του ποδοσφαίρου για το θέμα ενός μνημονίου που θα οδηγήσει σε μια επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου. Κάλεσε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο χάραξε την πολιτική στο ζήτημα αυτό».

«Κατανοώντας με όλο το σεβασμό τα αισθήματα των ανθρώπων που πραγματικά ασχολούνται συστηματικά με το ποδόσφαιρο», ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι απλά ένα παιχνίδι» και «ότι δεν να μοιραστεί η Ελλάδα στα δύο για αυτό».

«Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνουν οι σωστές σταθμίσεις και οι σωστές ρυθμίσεις, προφανώς πρέπει να γίνουν, υπάρχουν άνθρωποι που χειρίζονται τα θέματα αυτά, έχει εμπλακεί προσωπικά ο πρωθυπουργός σε αυτή την υπόθεση θεωρώ ότι τα πράγματα πρέπει να τοποθετηθούνε εκεί που πραγματικά βρίσκονται δηλαδή στη σωστή τους διάσταση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο, ο. Βορίδης εξήγησε ότι «η ιδέα αυτή λέει το πλωτό φράγμα θα μπει εκεί που υπάρχει εγγύτητα της προσέγγισης των λαθροδιακινητών». Ακόμη ανέφερε πως «η απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας είναι μικρή και το πλωτό θα μπει προκειμένου να επιτρέπει χρονικά να παρέμβει το Λιμενικό». «Επομένως ουσιαστικά αυτό είναι ένα μέτρο αποτροπής και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων», εξήγησε και πρόσθεσε ότι για εκείνον η γενική κατεύθυνση η οποία πρέπει να μπορέσει να γίνει είναι η «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων».

«Αν το φράγμα είναι ο κατάλληλος τρόπος με το φράγμα, αν πρέπει να πάρουμε άλλους 1500 Λιμενικούς για να τους εμπλέξουμε σε αυτή την υπόθεση να τους πάρουμε. Εάν πρέπει να πάρουμε και άλλα σκάφη του Λιμενικού να τα πάρουμε εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων. Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής, εγώ τη στηρίζω απόλυτα, ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να φυλάξουμε νόμιμα και αποτελεσματικά τα σύνορά μας», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση των χρημάτων από την ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη μια πρώτη σύσκεψη για το θέμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου γιατί αυτό πρόκειται α συζητήσει με τν κ.Μισέλ στα πλαίσια των συζητήσεων που έχουν οι αρχηγοί των κρατών μελών προκειμένου να δουν τις δυνατότητες εξεύρεσης συμφωνίας στα ζητήματα του προϋπολογισμού».

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προσέρχεται με μια καθαρή θέση, που την έχουν αρκετές χώρες, δηλαδή όχι μείωση του προϋπολογισμού της κοινής αγροτικής πολιτικής και επίσης έρχεται με μια δεύτερη θέση που λέει κατά το δυνατόν όχι μείωση των πολιτικών συνοχής. Το τρίτο είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να υπάρξει χρηματοδότηση και των νέων πολιτικών γιατί ορισμένες από αυτές μας ενδιαφέρουν».

«Άρα οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ έχουν μια δύσκολη εξίσωση να λύσουνε, πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα εξισορροπηθούν διάφορα πράγματα. Η εκτίμηση μου είναι ότι κάποιου είδους περικοπές πρόκειται να γίνουνε επομένως δεν θα μείνουνε όλα έτσι όπως ήταν. Θέλω να πιστεύω ότι οι επιπτώσεις στην κοινή αγροτική πολιτική θα είναι οι μικρότερες κατά το δυνατόν», κατέληξε.