Με ψυχραιμία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση το περιστατικό που συνέβη νωρίς το πρωί της Παρασκευής με την είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ένα περιστατικό το οποίο συνέπεσε με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.

Στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός, όταν έγινε αντιληπτό το ερευνητικό σκάφος να κινείται με δυτική πορεία εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και να βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στο Ορούτς Ρέις η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στέλνοντας έτσι το μήνυμα η Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που προβληματίζει την Αθήνα.

Το «περίεργο» περιστατικό αξιολογείται ενδελεχώς από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με τη σοβαρότητά του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα αποτελούν καθημερινότητα.

Εκτός από τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, τη δραστηριότητα του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους «τσαμπουκάδες» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συχνά-πυκνά προβάλλει ανιστόρητες διεκδικήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως εντάσσεται στον «πόλεμο» νεύρων που έχει ξεκινήσει η τουρκική πλευρά.

Το γεγονός πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για σεισμικές έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει η Ελλάδα καθώς και ότι δεν συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να φτάσει στα άκρα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξετάζει και μία ακόμη παράμετρο για το περιστατικό που έχει να κάνει με τις δυσμενείς συνθήκες του καιρού καθώς όπως λένε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των κακών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή.

Nωρίτερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε σχετικά με τη στάση της Τουρκίας: «Δημιουργεί τεχνητά ένταση για να διμεροποιήσει το ζήτημα της ΑΟΖ και να αναγκάσει την Ελλάδα να συρθεί σε ένα διάλογο στον οποίο δεν θα παρακολουθήσει η Τουρκία από την πλευρά της τους κανόνες που παρακολουθούν όλα τα κράτη στον κόσμο αλλά θα επιδιώξει να επιβάλει δικούς της κανόνες.»

Αλλά και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή τόνισε:

«Δεν είναι εύκολή η αποκλιμάκωση. Με βεβαιότητα θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μετράνε αντιδράσεις. Η Τουρκία δείχνει ότι μετράει να δει πόσο έχει το περιθώριο να δράσει χωρίς να έχει υψηλό αντίτιμο η δράση της. Η ελληνική πλευρά και είναι αποφασισμένη και έχει περάσει το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.»