Σε μία πολιτική στο μεταναστευτικό με τέσσερις βασικούς πυλώνες, τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις μαζικές επιστροφές και τη λειτουργία κλειστών κέντρων, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση των ροών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1 ότι «Πρέπει να αποδείξουμε ως χώρα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι».

Επίσης, χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη τη δυσπιστία των νησιωτών, προσθέτοντας ότι «Στόχος μας, ως Κυβέρνηση, είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη Τουρκία», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι «στις 15 ημέρες του Υπουργείου μας, έχουμε προχωρήσει σε 4 αποστολές μεταναστών, πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το 2019, σε πολύ χαμηλά, όμως, επίπεδα ακόμα συνολικά».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην έκδοση περισσότερων αποφάσεων ασύλου, κάτι το οποίο απέδωσε «στο νέο νόμο και την αλλαγή νοοτροπίας των δικών μας υπηρεσιών, καθώς, πλέον, εφαρμόζουμε το διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Αναφορικά με τις νέες δομές, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι τα νέα πολυλειτουργικά κέντρα είναι αναγκαία, «για να είναι αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ασύλου, να διευκολυνθούν οι επιστροφές και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών».

Σε ερώτηση αναφορικά με το νέο πλωτό φράγμα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι αποτελεί «μέρος μιας συνολικής πολιτικής προστασίας των συνόρων» και προσέθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε οτιδήποτε μας επιτρέπεται από το διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ό,τι μέσο μας δίνει η διεθνής νομοθεσία θα το εφαρμόσουμε με γνώμονα την προστασία της ζωής στη θάλασσα».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο έξαρσης επιδημιών εντός των κέντρων φιλοξενίας, απάντησε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, στα νησιά δεν είναι αποδεκτές. Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις για την καλύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας».

«Όλη η χώρα είναι σημαντικό να δείξει αλληλεγγύη στα 5 νησιά. Όλη η Ευρώπη είναι σημαντικό να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Μηταράκης.