Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για την Πρόνοια και Κοινωνική Αλληλεγγύη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός σημείωσε πως η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ δίνεται σχετικά άμεσα και η δεύτερη μετά από έξι μήνες ενώ συμπλήρωσε οτι δικαιούχοι είναι οι Έλληνες που διαμένουν στην χώρα μας, πολίτες ευρωπαϊκής χώρας που διαμένει στην Ελλάδα και πολίτες τρίτων χωρών  που βρίσκονται στην χώρα τα τελευταία 12 χρόνια.

Τέλος η κ. Μιχαηλίδου, είπε πως λαμβάνονται και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.


Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός τόνισε:  

Αναφορικά με το επίδομα γέννησης

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Το επίδομα ψηφίστηκε την Τρίτη και είναι 2000€ βοήθεια για κάθε νέο παιδί που έχει γεννηθεί από 01/01/20. Δίνουμε δύο ισόποσες δόσεις, τα πρώτα 1.000€ έρχονται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την κατάθεση της αίτησης για το επίδομα αυτό και έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού παίρνει τη δεύτερη δόση των 1.000€.

 Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Σκοπός είναι να είναι το πρώτο αυτοματοποιημένο επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες μας βεβαιώνει το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής , θα μπορεί η γυναίκα να πηγαίνει με τα στοιχεία της, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ της, στο νοσοκομείο , να δίνει εκεί τα τραπεζικά της στοιχεία, το ΙΒΑΝ δηλαδή και με αυτές μόνο τις κινήσεις να μπορεί μετά από ένα μήνα να παίρνει την πρώτη δόση και μετά από έξι μήνες τη δεύτερη. Να μη χρειάζεται καν δηλαδή αίτηση και να γίνεται όλο αυτό αυτοματοποιημένα. 

Ερωτηθείσα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Το επίδομα αυτό το παίρνουν όλοι οι Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα. Επίσης το παίρνουν όσοι πολίτες ευρωπαϊκής χώρας μένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και το παίρνουν πολίτες τρίτων χωρών που μόνιμα και νόμιμα μένουν στην Ελλάδα την τελευταία δωδεκαετία. Δηλαδή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι πολίτες τρίτων χωρών το παίρνουν έχουν έναν ικανό δεσμό με τη χώρα μας αλλά και δεδομένου ότι είναι ένα μέτρο αμιγώς δημογραφικό για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που το παίρνουν μένουν ένα ικανό χρονικό διάστημα στη χώρα μας έτσι ώστε είναι κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Ερωτηθείσα ποια άλλα μέτρα θα παρθούν για το δημογραφικό πρόβλημα

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Σαν κυβερνητική πολιτική έχουμε ήδη πάρει πάρα πολλά οριζόντια και κάθετα μέτρα για την αναστροφή της πολύ δυσμενούς αρνητικής δημογραφικής τάσης. Έχουμε ήδη πάρει κάποια δημοσιονομικά μέτρα δηλαδή 1.000€ αφορολόγητο για κάθε παιδί, μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και παιδικά καθίσματα από 24 στο 13%. Καταργήσαμε αυτή την τρέλα όλων των προηγούμενων ετών δηλαδή το τεκμήριο πολυτελείας για αυτοκίνητα πάνω από 2000 κυβικά. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των πολυτέκνων. Το άλλο που θα γίνει, το οποίο θεωρούμε ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο από όλα, είναι η τόνωση των βρεφονηπιακών σταθμών. Δηλαδή εντείνουμε τους δικαιούχους των βρεφονηπιακών σταθμών, δίνουμε δηλαδή από του χρόνου παραπάνω κουπόνια.

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Διασύνδεσαμε για πρώτη φορά την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο με τη λήψη επιδομάτων. Η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο είναι βασικό στοιχείο της γονικής μέριμνας οπότε σαν κράτος θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε όλες οι οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Λέγοντάς τους ότι δεν μπορείτε να παίρνετε επιδόματα όταν ένα βασικό στοιχείο γονικής μέριμνας όπως ότι στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο δεν το υπηρετείται. 

Ερωτηθείσα αν θα γίνουν προσλήψεις στις κοινωνικές δομές

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Δυστυχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι μεγάλο. Ήδη έχουν καταρτιθεί πίνακες του ΑΣΕΠ για  314 σε όλη την Ελλάδα και αύριο έρχονται τα χαρτιά από όλους τους διοικητές των δομών για το ποιες οργανικές θέσεις χρειάζονται έτσι ώστε, με κεντρική συνεννόηση, να μπορέσουμε να τις προκηρύξουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας έχουν τους εργαζομένους που χρειάζεται για να τους φροντίζουν. Είναι μια άμεση προτεραιότητα του υπουργείου μας.