Τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι, αλλά και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχολίασε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος. 

«Να ξεκινήσουμε με το ότι θίγονται γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή μας λόγω της στάσεως της Τουρκίας. Το ένα είναι η Συρία. Η Γαλλία θεωρεί τη Συρία και το Λίβανο προνομιακό πεδίο στο οποίο δρα και ενοχλείται από το ότι βρίσκεται εκτός παιχνιδιού αυτή τη στιγμή. Ταυτοχρόνως νοτίως της Κύπρου η γαλλική εταιρεία TOTAL έχει πάρει κάποια τεμάχια προς έρευνα και εκμετάλλευση τα οποία θίγονται ευθέως από τις τουρκικές κινήσεις να στείλει το ερευνητικό πλοίο και εκείνο που ήταν 'το κερασάκι στην τούρτα' ήταν η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Γαλλία θεωρεί την περιοχή της Βόρειας Αφρικής ως την πίσω αυλή του σπιτιού της και έχει ενοχληθεί πάρα πολύ και όλα αυτά την οδηγούν σε προσέγγιση με την Ελλάδα. Επομένως υπάρχουν στοιχεία τα οποία 'δένουν' τις δύο χώρες. Η συνάντηση ήταν πάρα πολύ καλή, το τι θα αποδώσει θα φανεί σε βάθος χρόνου αλλά εκείνο το οποίο εισπράττουμε αυτή τη στιγμή είναι η πρόθεση της γαλλικής πλευράς να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν τον έχει καμία από τις μεγάλες δυνάμεις ως τώρα.»

Αναφορικά με την πρόταση για προσφυγή στη Χάγη: «Υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν τα συζητάς. Δεν τα συζητάς πολύ απλά γιατί δεν μπορείς να πας στους κατοίκους της Γαύδου, των Οινουσσών, των Φούρνων και να τους πεις «πάμε στο διεθνές δικαστήριο να δούμε αν θα είσαστε ελεύθεροι ή μειονότητα στην Τουρκία αλλά μη στενοχωριέστε το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας». Δεν μπορείς να το πεις αυτό. Δεν μπορείς να συζητάς ορισμένα τέτοια πράγματα όπως δεν μπορείς να συζητήσεις και το θέμα της αποστρατικοποιήσεως. Έχεις ένα κράτος που αυτή τη στιγμή στα γειτονικά του εδάφη έχει στρατό, στην Κύπρο, στη Συρία και στο Ιράκ. Δεν μπορείς να αποστρατικοποιήσεις τα νησιά που είναι δίπλα στην Τουρκία και να βασίζεσαι στην καλή διάθεση της Τουρκίας πώς θα ξυπνήσει ο 'σουλτάνος' ή τι όρεξη θα έχει εκείνη την ημέρα.»

Για την προτροπή Τραμπ για διάλογο Τουρκίας –Ελλάδας: «Μέχρι το Νοέμβριο η Αμερική απηύθυνε προσκλήσεις προς την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς κινήσεις. Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική αυτό αλλάζει και έχουμε για πρώτη φορά προτροπή και προς τις δύο πλευρές. 'Δεν μας αρέσουν οι μονομερείς κινήσεις' πράγμα το οποίο είναι θετικό διότι αποτρέπει την Τουρκία να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις δηλαδή την παροτρύνει να μην το κάνει. Οι ΗΠΑ μας μιλάνε για διάλογο, ως χώρα δεν είμαστε αντίθετοι στο διάλογο θέτοντας όμως κάποιες προϋποθέσεις και μια από τις προϋποθέσεις είναι να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τις διαφορές μας. Στο διάλογο όμως πρέπει να έχεις κατά νου τι θα συζητήσεις, ποιες ειναι οι κόκκινες γραμμές σου δηλαδή να έχεις μια πλήρη στρατηγική τι γίνεται, και αφού έχεις αυτή τη στρατηγική στη συνέχεια να ξέρεις αν αποτύχει ο διάλογος ποιο είναι το επόμενο στάδιο.»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο στην ΕΕ ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να στηριχθεί: «Υπάρχει μια τρομερή ρευστότητα, είναι εμφανής αυτή η ρευστότητα, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που δεν τα βλέπουμε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Ερντογάν έχει προσκολληθεί στη Ρωσία και η Ρωσία 'παίζει' με την Τουρκία τις τελευταίες μέρες. Δείτε τι γίνεται τις τελευταίες 12 ημέρες στη Συρία. Η Τουρκία έχει βρεθεί στριμωγμένη στη γωνία στη Συρία. Μάλιστα ο Ερντογάν αντέδρασε χθες λέγοντας 'δεν είναι αυτές οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τους Ρώσους'. Είναι γεγονός ότι όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχουν σαφείς συμμαχίες. Η Ιταλία με τη Γαλλία για παράδειγμα έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη, η Γερμανία φοβάται πολύ τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να κολυμπήσουμε.»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή: «Δεν είναι εύκολή η αποκλιμάκωση. Με βεβαιότητα θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μετράνε αντιδράσεις. Η Τουρκία δείχνει ότι μετράει να δει πόσο έχει το περιθώριο να δράσει χωρίς να έχει υψηλό αντίτιμο η δράση της. Η ελληνική πλευρά και είναι αποφασισμένη και έχει περάσει το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.»