Οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν υπέρ των ελληνικών θέσεων στα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έγιναν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το Παρίσι να εκπέμπει ισχυρά σήματα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μακρόν καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του κατά του της Τουρκίας η οποία -όπως είπε- παραβίασε την υπόσχεση που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τήρηση της εκεχειρίας.

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος για τη στρατηγική και τις πολιτικές της Άγκυρας για τον έλεγχο της Λιβύης, τόνισε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θέσεις του Μακρόν προκάλεσαν οργή στην Άγκυρα: «Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι φανερώνοντας έτσι τον εκνευρισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ» συμπλήρωσε αποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατιώτες αλλά και οπλισμό για τη στήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ.

Μάλιστα προχώρησε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο πρόεδρο επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι εκτός εαυτού. «Με τη στρατιωτική υποστήριξη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, οι επιθέσεις του Χαφτάρ στη νόμιμη κυβέρνηση αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης. Είναι γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος φιλοξένησε τρομοκράτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πολλές φορές στο παλάτι.»