"Καταρχάς η παρέμβαση η δική μας ή του πρωθυπουργού είναι πολιτική, όχι αθλητική" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή Να'χαμε να λέγαμε με τους Α. Παπαδόπουλο και Κ.Παπαχλιμίντζο, αναφορικά με το θέμα του ποδοσφαίρου και την παρέμβαση στην απόφαση της ανεξάρτητης αρχής

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Υπάρχει μια απόφαση η οποία έρχεται σε ένα υπόβαθρο που αφορά το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο ξέρετε είναι ένα θέμα με το οποίο ταυτιζόμαστε όλοι μας, με τις ομάδες μας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με πάθος. Είναι ένα θέμα στο οποίο μιλάς περισσότερο θυμικό κι όχι να προσπαθήσεις να επιχειρηματολογήσεις με τον ορθό λόγο. Επομένως η απόφαση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει το υπόβαθρο για να έχουμε μια διαρραγή στην κοινωνική συνοχή και στην ομοψυχία, ιδίως σε μια περίοδο που τα εθνικά μας θέματα επιτάσσουν να υπάρχει αυτή η ομοψυχία. Επομένως οι ακροατές θα πρέπει να κρίνουν την παρέμβασή μας με το πολιτικό κριτήριο και όχι το αθλητικό. Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού έκανε ένα πόρισμα. Πάνω στη γνώμη αυτή θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές εβδομάδες μέσα στις οποίες να κατέληγε και η αθλητική Δικαιοσύνη ή τα οποιαδήποτε όργανα έχει το ποδόσφαιρο στο αυτοδιοίκητο του, να καταλήξει σε μια επιβολή ποινών που δεν είχαν να κάνουν με υποβιβασμό αλλά κάτι άλλο. Επομένως θα έπρεπε να είχαμε 3-4 ενδεχομένως περισσότερες εβδομάδες σε ένα καθεστώς όπου μπορείτε να φανταστείτε...».

Και συνέχισε λέγοντας «Επαναλαμβάνω ότι το βασικό ζητούμενο εδώ είναι ότι υπήρχε μια γνώμη ενός οργάνου όπως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, το τι θα αποφανθεί η Αθλητική Δικαιοσύνη στο τέλος κανείς δεν το ξέρει και δεν θέλω να το προκαταβάλω ούτε εγώ, ούτε κανείς. Αυτό που κάνουμε εμείς ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να τρωθεί το μείζον που είναι το θέμα της ενότητας και της ομοψυχίας - οπού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος γιατί μιλάμε για το ποδόσφαιρο που υπάρχουν ταυτίσεις τις οποίες μπορεί πολλοί να τις εκμεταλλευτούν - γι’ αυτό το λόγο εμείς κάνουμε με μια πολιτική επιλογή. Κάνουμε την τροπολογία, καταθέτουμε την τροπολογία στη Βουλή και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία χρειαστεί από εδώ και πέρα προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα κοινωνικής συνοχής επειδή η ομάδα είναι από τη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «Δεν το βάζω στο θέμα το γεωγραφικό, επαναλαμβάνω οτι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η εθνική ομοψυχία. Είπατε κι εσείς ότι στο παρελθόν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ άρα δεν είναι κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο αλλά εμείς σταθμίζουμε, και αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης, και αυτή είναι η δουλειά η δική μας, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Αυτό που κάνουμε δεν είναι να παρέμβουμε στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου αλλά να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο μέσω της διαδικασίας της Βουλής. Δεν παρεμβαίναμε ούτε στα όργανα του ποδόσφαιρου, ούτε στην αθλητική Δικαιοσύνη».

Για τη διαγραφή του κ. Ζαγοράκη και αν ο ευρωβουλευτής διεγράφη επειδή παρενέβη και είπε ότι δεν πρέπει να πέσει ο ΠΑΟΚ, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «Όχι γιατί εμείς δεν δεχόμαστε κάποιον να βάλει το οπαδικό συμφέρον πάνω από το εθνικό και εδώ στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ζαγοράκης , ένας άνθρωπος που έχει τιμήσει τη φανέλα αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων και του ΠΑΟΚ φυσικά αλλά και την εθνική ομάδα αλλά είναι άλλο ζήτημα να βάζουμε το οπαδικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον το οποίο θα έπρεπε να εκπροσωπεί κανείς όταν έχει σταλεί στην ευρωβουλή για να εκφράζει τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων. Είναι διαφορετικό πράγμα το να εκβιάζει κανείς και να ταυτίζει το οπαδικό συμφέρον με τη δική του στάση και άλλο πράγμα η πρωτοβουλία που πήραμε εμείς ώστε αυτό το θέμα να μην εξελιχθεί σε κάτι το οποίο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τη συνοχή και την ομοψυχία».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι θα μείνουν στην ιστορία ότι σώσανε με πραξικοπηματικό τρόπο τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από υποβιβασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «Δεν θα ήθελα να έχω τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Εμείς κάναμε την επιλογή την οποία θεωρούσαμε αυτή τη στιγμή την πιο συμφέρουσα για το μείζον που είναι η ομοψυχία».

Για την λογική των ανεξάρτητων αρχών, εν προκειμένου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, και αν θα πράξουν το ίδιο αν μια άλλη ανεξάρτητη αρχή πάρει μια απόφαση που δεν θα είναι αρεστή, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για γνώμη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και κανείς δεν ξέρει τι θα αποφανθεί ο δικαστής. Η κυβέρνηση δεν έκρινε ότι έπρεπε να αφήσουμε να σέρνονται εβδομάδες απέναντι στο τι θα πράξει η αθλητική Δικαιοσύνη μεταξύ της γνώμης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και μέχρι την οριστικοποίηση οποιαδήποτε απόφασης».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι σε όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες υπάρχει μια κινητοποίηση της ΚΟ ακριβώς για να γνωρίζουμε που βρίσκονται όλοι οι βουλευτές, αν κάποιοι που θα απουσιάζουν θα είναι δικαιολογημένοι ή κάποιοι που δεν είναι δικαιολογημένοι, αν για κάποιους λόγους δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα και από εκεί και πέρα περιμένουμε να μην υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στη ψηφοφορία.

Ενώ στην ερώτηση για το αν κάποιος καταψηφίσει ή απέχει αδικαιολόγητα θα διαγραφεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν πιστεύει ότι θα προκύψει τέτοιο θέμα.

«Επειδή έχουμε πάρα πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε, όπως τα εθνικά μας θέματα, τα θέματα και της οικονομίας και τα γεωπολιτικά είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε εμείς από το ποδόσφαιρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση όπου θα καπελώνει όλες τις άλλες συζητήσεις και δεν θα αφήνει όλους μας να είναι ενωμένοι στην επίτευξη των στόχων αυτών» σχολίασε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με την νομιμοποίηση της πολυιδιοκτησίας γιατί το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ πήγε κόντρα στη βούληση που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιτρέπεται η πολυιδιοκτησία και τώρα αλλάζει τη στάση της για να επικροτείται ή να νομιμοποιείται την πολυιδιοκτησία ΠΑΕ, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι «Αυτή είναι εκτίμηση η δική σας. Είναι διαφορετικό ζήτημα το τι θα αποφανθεί η Αθλητική Δικαιοσύνη για αυτά τα ζητήματα. Σας λεω τι παρέμβαση κάνουμε αυτή τη στιγμή για να προστατεύσουμε το μείζον και λέω ότι οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία χρειαστεί να αναληφθεί, θα αναληφθεί. Γιατί το θέμα των παθογενειών του ποδοσφαίρου εν είναι θέμα σημερινό ούτε χθεσινό».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να επιτρέπεται η πολυιδιοκτησία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουν απαντηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θα απαντηθούν ξανά στο μέλλον. Εδώ μιλάμε για άλλο ζήτημα, μιλάμε για μια συγκεκριμένη γνώμη, για μια συγκεκριμένη υπόθεση, δεν μιλάμε γενικά και αφηρημένα για την πολυιδιοκτησία».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, του κ. Γκαγκάτση, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι αυτός είναι ένας λόγος που δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. «Αυτό είναι το ζήτημα της άμεσης παρέμβασης της δικής μας από εκεί και πέρα τα όργανα του ποδοσφαίρου θα επιληφθούν για όποια τέτοια θέματα υπάρχουνε τα οποία μπορεί ενδεχομένως να επισύρουν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη παρέμβασης από μέρος τους για να έρθουν σε εκείνο το δρόμο που εν θα προκαλεί όλα τα στελέχη του ποδοσφαίρου. Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα όπως ενδεχομένως κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις αυτές που θα απέχουν ενδεχομένως σήμερα από τη Βουλή ή άλλοι οι οποίοι υποκριτικά λένε ότι «θέλουμε να λύσουμε το θέμα» αλλά μετά προκαλούν ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς να έχουν πει τι θα ψηφίσουν» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν κλείνει το θέμα για την κυβέρνηση εφόσον ψηφιστεί η νομοθετική παρέμβαση ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «Κλείνει το θέμα της τροπολογίας για το θέμα που ανέκυψε και που έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα των παθογενειών που λέμε, δεν κλείνει το θέμα της αντιμετώπισης των παθογενειών. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα για το ποδόσφαιρο».

Για τη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Μακρόν υπογράμμισε ότι με τη Γαλλία έχουμε πάρα πολλά θέματα που συμφωνούμε. «Ένα από αυτά τα θέματα είναι η σταθερή αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα της Λιβύης και στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. θα προχωρήσουμε την αμυντική συνεργασία ακόμα περισσότερο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ήταν εδώ το γαλλικό ελικοπτεροφόρο αλλά και ότι έρχεται και το αεροπλανοφόρο είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τα ΜΙΡΑΖ που αναβαθμίζονται και τα θέματα των φρεγατών για τα οποία έχουμε συζητήσεις αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να ενισχύσει το δεσμό μεταξύ των δύο χωρών. Γιατί για να αποφύγει κανείς οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση που θα οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή πρέπει να έχει έτοιμες όλες τις συμμαχίες του να ανταποκριθούν. Υπάρχουν και άλλα θέματα ετκτός της αμυντικής συνεργασίας όπως θέματα που έχουν να κάνουν με το ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού –προσφυγικού, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη σε καθεστώς λιγότερου λιγνίτη μετά το κλείσιμο των σχετικών εργοστασίων. Και υπάρχουν και τα θέματα που διαφωνούμε σε ένα βαθμό που είναι τα θέματα της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφορικά με τη συνομιλία Τράμπ-Ερντογάν ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και το τηλεφώνημα του προέδρου Τράμπ στον τούρκο πρόεδρο μπαίνει στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής διπλωματίας και την επιστολή Πομπαίο στον πρωθυπουργό και την κατ΄ιδίαν συνάντηση Τραμπ –Μητσοτάκη όπου τίθεται ξεκάθαρα τερματισμός της τουρκικής προκλητικότητας. Επομένως το τηλεφώνημα Τράμπ και όλες οι ενέργειες τις αμερικανικής διπλωματίας αποσκοπούν στον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας την περιοχή».