Τον Φεβρουάριο του 2016, περίπου έναν µήνα µετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ένα νέο όργανο, το επταµελές Συµβουλευτικό Σώµα για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος του κόµµατος. Ενα από τα πρόσωπα που στελέχωναν το νεοσύστατο εκείνο όργανο ήταν ο καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας πανεπιστηµιακός τον οποίο είχε σε υψηλή εκτίµηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον οποίον σχεδίαζε να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο. Η γνωριµία τους είχε γίνει την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης. Τότε είχε καλέσει στο γραφείο του µια οµάδα καθηγητών για να ζητήσει τις συµβουλές τους για την αναµόρφωση της δηµόσιας διοίκησης και ο κ. Γεραπετρίτης τον είχε κερδίσει µε τις απόψεις του.

Στις αρχές Σεπτεµβρίου του 2017, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ο µόνος σύµβουλος του τότε αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που ήταν παρών στη συνάντηση που είχε µε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εµανουέλ Μακρόν. Λίγο αργότερα, το όνοµά του φιγουράριζε ανάµεσα στα νέα µέλη του επιστηµονικού συµβουλίου του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραµανλής». Ακολούθησε η ανακοίνωση της δωδεκαµελούς οµάδας συµβούλων του κ. Μητσοτάκη, στην οποία συντονιστής ορίστηκε ο κ. Γεραπετρίτης. Προτού κλείσει το 2017, ήταν εµφανές στους παροικούντες την Πειραιώς ότι ο γνωστός καθηγητής της Νοµικής Αθηνών εξελισσόταν σταδιακά σε κάτι αρκετά παραπάνω από έναν απλό συνεργάτη του προέδρου της Ν.∆.

Την περίοδο εκείνη, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε µπροστά τον τελικό κυβερνητικό σχεδιασµό σε επίπεδο παραγωγής νοµοθετικού έργου, ξεκινώντας την προετοιµασία των πρώτων νοµοσχεδίων που θα κατέθετε η κυβέρνησή του. Τα σχετικά κείµενα επεξεργαζόταν η Γραµµατεία Προγράµµατος της Ν.∆., µαζί µε τους συνεργάτες και τους συµβούλους του κ. Μητσοτάκη, και όλα περνούσαν από το τελικό «φιλτράρισµα» του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε την πλήρη εικόνα και εποπτεία του νοµοθετικού έργου της επόµενης κυβέρνησης, ενώ παράλληλα ήταν ο βασικός συντάκτης της «γαλάζιας» πρότασης για τη συνταγµατική αναθεώρηση.

Έτσι, όταν, στα µέσα Ιουνίου του 2019, έφτασε η ώρα της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.∆., κανείς δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην τρίτη -και προφανώς εκλόγιµη- θέση. Η αναβάθµισή του στους κόλπους του κυβερνώντος πλέον κόµµατος ολοκληρώθηκε µε την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίµου, ως υπουργού Επικρατείας. Το γραφείο του βρίσκεται στον πρώτο όροφο και διαθέτει, µάλιστα, τη µεγαλύτερη βεράντα, αφού όταν πρωτοχτίστηκε προοριζόταν ως το υπνοδωµάτιο του διαδόχου Κωνσταντίνου (γιου του Γεωργίου Α’).

Στην ολιγόλεπτη οµιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ο µόνος υπουργός στον οποίο αναφέρθηκε ονοµαστικά ο πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γεραπετρίτης. «Θα µιλήσουµε επίσης στη συνέχεια και για το ηλεκτρονικό σύστηµα παρακολούθησης της προόδου ανά τοµέα, όπως και για τους απαραίτητους συνδέσµους κάθε υπουργείου µε τη Γενική Γραµµατεία της κυβέρνησης. Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσει στη συνέχεια αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, που έδειξε και τον κοµβικό ρόλο που διαδραµατίζει από τότε ο υπουργός Επικρατείας στη λειτουργία του «κυβερνείου» στο Μέγαρο Μαξίµου: Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, αφού ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έβαλε τον περασµένο Οκτώβριο στο τραπέζι την ιδέα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας της προέδρου του ΣτΕ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, µε την οποία έχουν µακρά προσωπική γνωριµία.

Η καθηµερινότητά του είναι πυκνή και ο ρόλος του πολυσύνθετος. Στο Μαξίµου φτάνει κάθε πρωί στις 8.00, διαβάζει τις εφηµερίδες και στις 8.30 µπαίνει στον «πρωινό καφέ» µε τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο ισόγειο. Ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη για το πληροφοριακό σύστηµα «Μαζί», που παρακολουθεί και συντονίζει το κυβερνητικό έργο, βλέπει σχεδόν κάθε έγγραφο πριν πάει προς υπογραφή στον πρωθυπουργό, έχει την τελική «πινελιά» σε κρίσιµα νοµοθετήµατα, όπως το λεγόµενο «επιτελικό κράτος» ή ο εκλογικός νόµος, ενώ ακόµα και η εισήγηση για τη σύσταση θέσης συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού γράφτηκε και παρουσιάστηκε στο ΚΥΣΕΑ από τον ίδιο.

Στη µακρά ακαδηµαϊκή του πορεία έχει διατελέσει, µεταξύ άλλων, επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήµια της Οξφόρδης και του Λονδίνου. Την προσωπική του ζωή την κρατά επιµελώς µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Κάτοικος Αλίµου εδώ και πολλά χρόνια, είναι παντρεµένος µε τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρζή και έχoυν δύο κόρες -µαθήτριες ακόµα και οι δύο-, την Εµµέλεια και την Αλίκη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 25/1