Μετά τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση του εκλογικού νόμου απέρριψε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

 Μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος επέρριψε την ευθύνη για τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών στον Αλέξη Τσίπρα.

 «Ο βασικός λόγος είναι γιατί τρέμει και φοβάται τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί αλλιώτικα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο φοβισμένος, χρησιμοποιεί το σενάριο των εκλογών ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις».

 Ο κ Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με τον προηγούμενο νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου εξελέγη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σαμαράς ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας 3 κομμάτων και δύο φορές ο Αλ. Τσιπρας ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. «Επομένως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο εκλογικός νόμος έχει επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από τις κοινωνικές συνθήκες, τις πολιτικές των κομμάτων, τους απολογισμούς και τα διλήμματα που επικρατούν στην κοινωνία».

 Όσον αφορά τον παρόντα νόμο ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν απαγορεύει τις κυβερνήσει συνεργασίας.

 «Θα συμφωνήσουμε ότι η περίοδος που βιώνουμε δεν επιτρέπει να προσθέσουμε δυσκολίες, θεωρώ θετικό και χρήσιμο για την κοινωνία μας την εμπέδωση του δικομματισμού. Εάν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαμε ένα εκλογικό νόμο που ευνοούσε την ύπαρξη περισσότερων κομμάτων τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Είναι ένα μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε και στο μέλλον».

 Ο κ. Θεοδωρικάκος διατύπωσε και ερωτήματα που απευθύνονταν εμμέσως πλην σαφώς στο ΚΙΝΑΛ για ενδεχόμενες συνεργασίες μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

 «Με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιος πρόγραμμα; Με ποιες πολιτικές. Αλήθεια, υπάρχει κανείς που θέλει να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη της δημαγωγίας και του λαϊκισμού; Δεν το νομίζω. Υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;».

 Όσον αφορά το θέμα των συναινέσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι«η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις συναινέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και τμηματικά θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να βάλουν πλάτη».