Αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές στην εξωτερική πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για να πιέσει και το μεταναστευτικό.

«Προσωπικά παίζω και στοίχημα οτι δε πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα, ούτε θερμό επεισόδιο, ούτε πόλεμος, ούτε τίποτε από όλα αυτά. Έχουμε μάθει να ζούμε με προκλητικές δηλώσεις από πλευράς της Τουρκίας, θα συνηθίσουμε να ζούμε,  προκλητική θα είναι πάντα, δεν θα είναι ποτέ μη προκλητική, είναι η φύση της αυτή όμως δεν πρόκειται να περάσει ποτέ τις κόκκινες γραμμές που ξέρει ότι αν περάσει θα έχει συνέπειες.

Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Δεν πιστεύω λοιπόν οτι η Τουρκία, ο κος Ερντογάν, θα διακινδυνεύσουν μια τόσο μεγάλη σύγκρουση. Κατά συνέπεια νομίζω οτι δεν πρέπει να έχουμε μεγάλη ανησυχία. Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά που μας αφορούν που είναι η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις. Αυτά πρέπει να απασχολούν τον ελληνικό λαό, τα ελληνοτουρκικά ας τα αφήσουμε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό των Εξωτερικών. Κάνουν καλή δουλειά. Η ελληνική εξωτερική πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει μια ενεργητικότητα και δραστηριότητα πρωτοφανή και πάμε καλά».

 «Δικαίως ανησυχεί το μεταναστευτικό»

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό έχει προβληματίζει, ωστόσο εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστά βήματα.

«Το μεταναστευτικό δικαίως ανησυχεί και σίγουρα ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης. Η κυβέρνηση κινείται σε σωστά βήματα, θέλει κάποιες εβδομάδες να εφαρμοστεί η νέα πολιτική. Δηλαδή άμεσες απελάσεις, τα κλειστά τύπου κέντρα.

Θα έδινες εσύ γι’ εσένα, τη γυναίκα σου και τα δυο σου παιδιά 10-12 χιλιαδες δολάρια όταν ξέρεις ότι στην Ελλάδα θα συλληφθείς, θα μπεις σε ένα κλειστό κέντρο και σε 2 μήνες θα έχει απελάσει πίσω; Εάν πειστούν οι ροές, οι άνθρωποι ότι δεν πρόκειται να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα έρθουν, ότι κι αν τους λεει ο Ερντογάν».

 

 

«Βασική πολιτική επιλογή ο εκλογικός νόμος»

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Γεωργιάδης τον χαρακτήρισε βασική πολιτική επιλογή και υπογράμμισε

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φόρα τον  Ιανουαρίου  του 2015 είχε το περιθώριο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αν είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο θα είχαμε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με απλή αναλογική όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο το καλοκαίρι του ’16. Δηλαδή όταν πια στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ με νέο αρχηγό πέρναγε μπροστά. Όσο ήταν μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά ήταν το bonus όταν καταλάβανε ότι θα βγουν δεύτεροι θυμηθήκανε τις αριστερές ευαισθησίες της απλής αναλογικής.

Τέλος ερωτηθείς πότε θα μπούνε οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

Είπε: «Στόχος μου είναι να μπουν οι μπουλντόζες  στις αρχές του 2020. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.