Σε οξεία πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος ψηφίζεται απόψε.

Με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης  βρίσκονται όχι μόνο το μπόνους στο πρώτο κόμμα και η μεταχείριση των συνασπισμών των κομμάτων, αλλά και τα περί διενέργειας διπλών εκλογών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα επιδιώκει να κυβερνηθεί ο τόπος την επομένη των εκλογών, ξεκαθαρίζει εγκαίρως τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού και αποτρέπει καιροσκοπικούς συνασπισμούς. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνουν, ναι, με απλή αναλογική, και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα κρίνουμε τι θα γίνει παραπέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ., που έλαβαν τον λόγο στη Βουλή, επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απεργάζεται από τώρα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας, ο οποίος όμως θα αποτραπεί με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής».

Χαρίτσης: «Η απλή αναλογική είναι το όχημα για συγκρότηση κυβερνήσεων που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία»

«Οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης

«Πρέπει εδώ όλοι να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε ή όχι τις συνεργασίες τελικά; Θέλουμε ή όχι προγραμματικές συγκλίσεις; Θέλουμε ή όχι κυβερνήσεις που να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία; Αν απαντήσουμε καταφατικά, η απλή αναλογική είναι το όχημα για να το επιτύχουμε αυτό. Αν όχι -όπως κάνει η ΝΔ- ας σταματήσουμε να μιλάμε αόριστα και υποκριτικά για την υπέρβαση, υποτίθεται, των διαχωριστικών γραμμών, τη συναίνεση και τη συνεργασία», είπε ο κ. Χαρίτσης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως, με τη στάση της, «αποδεικνύει ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα και γι' αυτό έχει επιδοθεί συστηματικά στην απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο  για «ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση, απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνικού λαού». 

«Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», σχολίασε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προοδευτικών διακυβερνήσεων.

«Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική και καθιερώνει αναλογικό μπόνους.

Κουτσούμπας: Απλή και ανόθευτη αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και ανόθευτη αναλογική διατύπωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νόθευση της λαϊκής βούλησης μέσω ενός καλπονοθευτικού συστήματος και σημείωσε ότι το κόμμα του έχει αρχές που δεν τις παζαρεύει με τη συγκυρία.

«Απλή αναλογική γιατί αυτή μπορεί να αποτυπώσει την καταγραφή των εκλογών», είπε και επανέλαβε τη θέση του Περισσού κατά του μπόνους εδρών και του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου. Αυτό θα πράξει επειδή, όπως δηλώνει, «προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό». Το κόμμα έχει δεχθεί σφοδρά πυρά ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον κ. Βελόπουλο ότι «με το σημερινό "ναι", χαρίζει έδρες στη δεξιά πολυκατοικία και τα ανταλλάγματα θα φανούν στο μέλλον».

«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.