Υποκριτική χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης την επιμονή του Αλ. Τσίπρα στη απλή αναλογική και μάλιστα απάντησε στη… πρόβλεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόωρων εκλογών. «Ο Α. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για εκλογές. Με τους θεσμούς εμείς δεν θα παίξουμε, να κάνουμε στους έξι μήνες εκλογές για εσωκομματική αποκάθαρση», είπε και προσέθεσε ότι «θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψει Τσίπρα»!

Νωρίτερα ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το νέο εκλογικό σύστημα είναι μια προγραμματική εξαγγελία της ΝΔ και -όπως είπε- τιμούμε τις εξαγγελίες μας διότι «η συνέπεια είναι κάτι που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση».

Επανερχόμενος σε όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ουσιαστικά ότι η απλή αναλογική είναι ξεπερασμένη. «Είναι ζήτημα στη βιβλιογραφία που έχει υπερακοντιστεί αφού παράγει αρνητικές συνέπειες.

Δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα θεωρητικό απολίθωμα, λίγες χώρες που το υιοθετούν και στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», εποσήμανε και προσέθεσε ότι στην πραγματικότητα η απλή αναλογική αποτελεί την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη δεν οφείλεται μόνο στην κυβερνητική σταθερότητα. «Εκείνο που είναι σημαντικό να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία», σημείωσε και προσέθεσε ότι «όταν είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν την μεταπολίτευση και οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία και σε εμφυλίους πολέμους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η απλή αναλογική οδήγησε ουσιαστικά στη ναζιστική Γερμανία. «Εξ αυτής οδηγηθήκαμε στις εκλογές το 33 όπου με περιορισμένο ποσοστό αναλαμβάνει την εντολή ο Χίτλερ», ανέφερε χαρακτηριστικά και μάλιστα συμπλήρωσε ότι από το 1917 έως το 1992 στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος συνασπισμός. «Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για 65 χρόνια. Στην Ιταλία το εκλογικό σύστημα οδήγησε στην τεράστια ιταλική ύφεση και στις πολλαπλές εκλογές και οδήγησε στο φαινόμενο Σπαντολίνι με κυβέρνηση του 3%», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική, διότι «προσέρχεται μεμφόμενη το πλειοψηφικό σύστημα ενόσω η ίδια το αξιοποίησε δύο φορές για να βρεθεί στην εξουσία». «Την πρώτη φορά το αξιοποίησε εκουσίως, τη δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 το αξιοποίησε εκουσίως. Γνώριζε και παρ’ αυτά δεν μερίμνησε για να το ανατρέψει», υπογράμμισε.

Ειδική μνεία, δε, έκανε στο γεγονός ότι την περίοδο 2015 με 2019 για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε ένα κυβερνητικό συνασπισμό που κυβέρνησε αθροιστικά με λιγότερο από 40%. «Δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση να έχει κάτω από 40% μόνο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», είπε και έκανε λόγο για κυνική κια κίβδηλη συναίνεση αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. «Κανείς δεν γνώριζε ότι θα καταλήγαμε σε αυτή την παράταιρη συμφωνία και προέκυψε μια άτυπη συμφωνία για να σκίσουμε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο. Τον Σεπτέμβριο γνωρίζαμε τη συμφωνία αλλά δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε στην οικονομία την παιδεία».

Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι η απλή αναλογική προϋποθέτει διαβουλευτικό πνεύμα και πολιτική ευθυκρισία. «Είναι διαβουλευτικό πνεύμα η ρητορική ψεύτες, ακροδεξιοί που ακούστηκαν από Τσίπρα. Με πόλωση και επιθετική ρητορεία δεν γίνεται να λειτουργήσει η απλή αναλογική», κατέληξε.

παρακολουθείστε την ομιλία του Γιώργου Γεραπετρίτη