Μεταξύ 53 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων θα βρεθεί στο Νταβός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και με πολλούς από τους συμμετέχοντες θα έχει και συναντήσεις. Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα περιοριστούν μόνο στη θεματολογία του Φόρουμ, αλλά αναμένεται μέσω των επαφών που θα έχει να ολοκληρώσει και  έναν ακόμη κύκλο συναντήσεων να προσελκύσει επενδύσεις, να ενισχύσει τα διεθνή ερείσματα της Ελλάδας και να προβάλει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αναμένεται να επιδείξει μεταξύ άλλων την πρόσφατη «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση που πήρε για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατομμύρια τόνους.

Στο μέτωπο της οικονομίας θα υπογραμμιστούν οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει, οι μειώσεις φόρων, το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή το κρεσέντο των προκλητικών κινήσεων και δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

 Το φετινό φόρουμ, που συμπληρώνει 50 χρόνια, καταπιάνεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και ειδικότερα την αναζήτηση τρόπων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την χρονιά φιλοξενεί 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, 35 υπουργούς Οικονομικών, 30 υπουργούς Εμπορίου και δεκάδες δισεκατομμυριούχους. Κάποιους από αυτούς έχει προγραμματίσει να συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 Ήδη έχουν «κλειδώσει» σημαντικά τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών, ανάμεσα στους οποίους είναι η Microsoft και η Google.

Είναι επίσης προγραμματισμένη η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο φόρουμ, το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον γνωστό Βρετανό ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον. Τέλος, θα μιλήσει και για το Green New Deal, το νέο σχέδιο της ΕΕ για το περιβάλλον, από κοινού με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην Ολομέλεια του φόρουμ.

 Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Νταβός θα βρεθεί με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η κυβέρνηση αναγνωρίζει σαν νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Γίνεται προσπάθεια να έχει ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ντόναλντ Τραμπ και την Άγκελα Μέρκελ. Ενδέχεται να συνυπάρξει και με την γνώριμη Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πλέον είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:

 -Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford Niall Ferguson. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming.

 -Την ίδια ημέρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte. Το πάνελ θα μεταδοθεί σε live streaming.

 Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:

 Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό 'Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

Αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaidó.

Αμέσως μετά, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.