Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι «είναι ασυνήθιστο να έχουμε προσωπικές βολές εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, το λιγότερο δείχνει έναν εκνευρισμό που υπάρχει στην Άγκυρα γιατί όλο αυτό το παιχνίδι που επιχείρησε στη Λιβύη δεν του βγαίνει».

Την ίδια στιγμή τόνισε, πως «αυτό που βγήκε από το Βερολίνο δεν είναι πολιτική λύση» και τόνισε ότι «ο Χαφτάρ είναι ισχυρότερος από ποτέ». «Ο Χαφτάρ αγνόησε τον ίδιο τον Πούτιν, αισθάνεται δυναμωμένος επειδή έχει τις πλάτες της Αιγύπτου», συμπλήρωσε. Παράλληλα εξήγησε πως «αυτό που βγήκε από το Βερολίνο ήταν το εμπάργκο όπλων και η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας –Λιβύης».
«Η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα είναι παρούσα μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους και όχι η Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε: «Εκ των υστέρων μπορεί κανείς να πει ότι η γερμανική διπλωματία –απαράδεκτη στις μεθοδεύσεις- μας έκανε ένα «δώρο». Ίσως ήταν καλύτερο που δεν ήμασταν εκεί σε μια διάσκεψη που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, αντιθέτως μπήκαμε «σφήνα» τόσο με την αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαφτάρ όσο και με τη δήλωση Δένδια στο Συμβούλιο Υπουργών για συμμετοχή μας στην ειρηνευτική δύναμη. Ας κρατάμε μικρό καλάθι, με την έννοια ότι έχουμε έναν μαραθώνιο μπροστά μας και μια πολύ δύσκολη παρτίδα πόκερ με που δεν περιλαμβάνει απλώς το Αιγαίο και την περιοχή πέριξ της Κύπρου αλλά συνολικά όλη τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία παίζει σκληρό παιχνίδι...»

Αναφερόμενος στη δήλωση Ερντογάν για συνεργασία με την Ιταλία, εξέφρασε την άποψη πως «μπροστά στους αδημονούντες Τούρκους δημοσιογράφους, στους οποίους έχει υποσχεθεί τη μεγάλη Τουρκία που καθαρίζει το παιχνίδι παντού και πάντα, ήταν αναγκασμένος και μια και δύο και τρεις «βόμβες» βεβαίως για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου η όποια εσωτερική κριτική ότι πήγε και απέτυχε, να καμφθεί». «Θα το δούμε, υπάρχουν κάποια ζητήματα με τους Ιταλούς, τα ξέραμε αυτά, θα έλεγα και με τους Ρώσους δηλαδή ελληνική διπλωματία οφείλει να ενεργοποιηθεί ακόμα παραπάνω. Το κάνει ήδη...», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την πρόταση του για τη μετανάστευση, ο κ. Καιρίδης επισήμανε ότι «πέρα από την παράτυπή μετανάστευση την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο, πρέπει να υπάρχει και μια νόμιμη μετανάστευση προς την ΕΕ στο βαθμό που το χρειάζονται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και στη βάση των αναγκών που έχουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και εξήγησε ότι αυτή θα μια μετανάστευση «ρεγουλαρισμένη, με κανόνες και με ενιαίο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σήμερα κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση. Θα πρέπει αυτό να ενοποιηθεί και δεύτερον, να δούμε τα μοντέλα άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και ο Καναδάς ξεχωρίζουν. Γιατί είναι ανοιχτά μοντέλα, δέχονται δηλαδή μετανάστες αλλά τους δέχονται στη βάση προσόντων και ικανοτήτων που οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες έχουν ανάγκη», κατέληξε.