Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επί τάπητος το θέμα της διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη στην οποία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει η Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο την ξαφνική άφιξη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ ο οποίος προσβλέπει στη στήριξη της Αθήνας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη θα μεταβεί σε λίγες ώρες στο Βερολίνο έχοντας στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις.

Μετά τον Νίκο Δένδια, ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή.

Ο λόγος που η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, είναι γιατί η επίσκεψη δεν είναι επίσημη και το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γίνει η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο στρατάρχης δεν είναι αναγνωρισμένος αρχηγός του κράτους της Λιβύης και η επίσκεψη δεν είναι επίσημη.


Αίσθηση από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας

Πιέσεις στην Μέρκελ να μην καλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου άσκησε ο Ερντογάν. Σε δημοσίευμα της η «Bild» διερωτάται αν o «σουλτάνος» φέρεται να υπαγόρευσε τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε πιέσεις στη Γερμανίδα Καγκελάριο;» είναι ο τίτλος της του επίμαχο άρθρου. 

«Η σύνοδος που ξεκινά την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Ποιοι συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.