Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η τελικά υποψήφια πρότεινε ο Κυριακός Μητσοτάκης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα φαίνεται πως το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κα Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματος της- προφανώς είχαν συζητήσει εδώ και καιρό για την υποψηφιότητα της, ενώ λίγο πριν τις έξι το απόγευμα επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με ένα σύντομο τηλεφώνημα ευχαριστώντας τον για την προσφορά του και του γνωστοποίησε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.
Αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα που θα έκανε ο Πρωθυπουργός στις επτά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την μαγνητοσκόπηση της δήλωσης του και τα κινητά όσων βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου έκλεισαν μέχρι αυτή να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και μπορεί να ακύρωσε κάθε ρεπορτάζ και εικασία για την ημερομηνία και τον τόπο ανακοίνωσης του ονόματος του υποψηφίου, όμως τη εφημερίδα Παραπολιτικά είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της από της 9 Νοεμβρίου του 2019 το όνομά της, ενώ ακόμη νωρίτερα στις 21 Σεπτεμβρίου του 2019, ρεπορτάζ και πάλι της εφημερίδας των Παραπολιτικών ανέφεραν ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα είναι πολιτικός και θα είναι γυναίκα.

Το ρεπορτάζ δεν άργησε να επιβεβαιωθεί με διάγγελμα κι όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως συνηθίζεται, δια στόματος του πρωθυπουργού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση κάνοντας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που θα βρεθεί στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατία, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, που εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΣτΕ. Μάλιστα η εκλογή της έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς η Κουμουνδούρου δεν θα μπορέσει παρά να είναι θετική στην ψηφοφορία που θα γίνει. Το ίδιο θετική θα είναι, σύμφωνα με τα πρόσωπα που έχουν κάνει τη σχετική πρόταση και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η Πρόεδρος του ΣτΕ έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο.

Σε αμηχανία η Αντιπολίτευση

Αποτελώντας ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα μη κομματικά χαρακτηριστικά, και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη «γαλάζια» παράταξη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά περισυλλογή για τη στάση του.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, το άκουσμα της πρότασης αφήνει θετικό πρόσημο, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (στις 15.00).

Από την Ελληνική Λύση διαμηνύουν πως θα «ζυγίσουμε» το εθνικό συμφέρον, κάνοντας λόγο, όμως, για "αριστεροφοβία" της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αργά το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στριμώχνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου από το πρωί οι συσκέψεις θα πάρουν «φωτιά», προκειμένου να αποφασιστεί η τελική στάση, ξεκινώντας από το σημερινό πρωινό καφέ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στις οποίες συζητήσεις, που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να συμμετέχει και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρώτη αντίδραση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αιχμές προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα».

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν δε πως η χρονική επιλογή της ανακοίνωσης ήταν «για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό», παραπέμποντας, για την τελική απόφαση, στα όργανα του κόμματος.

Εξάλλου, οι σπόντες, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως δεν θα συμμετέχει σε καλλιστεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν από τα βασικά μότο των στελεχών της το τελευταίο διάστημα, αν και παραλλήλως, σχεδόν εμμονικά, επαναλάμβαναν την πρόταση για ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρά την κριτική, λοιπόν, για ονοματολογία, πριν μήνες, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε σπεύσει, να βάλει στο δημόσιο διάλογο την πρόταση του κόμματος του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου θα εξετάσει τα νέα δεδομένα, αν και στις σκέψεις των προηγούμενων ημερών υπήρχε ένα ενδεχόμενο - εφόσον η πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είχε φανεί να “καίγεται” - να προτείνει, από την πλευρά της, ένα δικό της πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς κάνοντας ένα ελιγμό, ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται να μαζεύει μικρές πιθανότητες.

Πάντως, αναγνωρίζεται ότι μέσω της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής θα διαμορφωθούν οι όροι και τα δεδομένα του νέου πολιτικού σκηνικού, με το βλέμμα στο κέντρο.

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Πώς κατέληξε στο όνομα της Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης

Ρόλο στην τελική επιλογή του Πρωθυπουργού έπαιξε το γεγονός ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα, δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικαταερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υποψηφιότητα της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Το πρώτο σχόλιο της Κ. Σακελλαροπούλου

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικ. Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».