H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής. Η εκκίνηση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες από τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

 Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή - κάτι που θεωρείται πιθανό - η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η πλειοψηφία των 200, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180. Αυτόν ακριβώς τον αριθμό αθροίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, επομένως αν δεν υπάρξει καμία διαρροή η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με την τρίτη ψηφοφορία.

 

Αν ωστόσο δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.