Δεν δίνουν συνεντεύξεις, δεν αρθρογραφούν, δεν συμμετέχουν στις επίσημες συναντήσεις του πρωθυπουργού. Δεν θα δείτε φωτογραφίες ή δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι όμως οι άνθρωποι που κάνουν πολλή και αθόρυβη δουλειά στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτοί που μπαίνουν στο κτίριο της Ηρώδου Αττικού από την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου, νωρίς το πρωί, και συνήθως φεύγουν αργά το βράδυ. Πρόκειται για τα άγνωστα πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου που εργάζονται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα γνωστά πρόσωπα, φυσικά, είναι και τα πιο προβεβλημένα. Οι «ένοικοι», δηλαδή, του Μαξίμου που είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής μάχης: Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, ο σύμβουλος στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο λογογράφος του πρωθυπουργού, Γιάννης Βλαστάρης.

ma


ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΡΟΛΟΙ
Τα άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα είναι πολύ περισσότερα, με το καθένα να διαδραματίζει τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο στο ψηφιδωτό του γραφείου του πρωθυπουργού. Στο υπόγειο, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου κατοικοεδρεύει ο Θανάσης Νέζης, «άνευ χαρτοφυλακίου» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη από την ημέρα που ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσισε να είναι για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής, τον Μάρτιο του 2003. Άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», ο κ. Νέζης έχει άριστη γνώση της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας, ενώ ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς κινείται ο Ερικ Θανόπουλος-Παρκς. Άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού όσο ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ελληνοαμερικανός ασχολείται με τα ψηφιακά «εργαλεία» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης και αποτελεί πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, ως υπεύθυνος ψηφιακών μέσων. Συνεργάτης του Ερικ Παρκς είναι η Ορσάκη Ρουσσέτου, το νεότερο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Στο γραφείο Τύπου, δύο εκπρόσωποι της γενιάς των σαραντάρηδων μάχιμων δημοσιογράφων έχουν αναλάβει εδώ και έξι μήνες το πόστο του αναπληρωτή διευθυντή. Ο ένας είναι ο Αργύρης Παπαστάθης, έμπειρος δημοσιογράφος στο οικονομικό κυρίως ρεπορτάζ, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο London School of Economics and Political Science, ο οποίος χειρίζεται τις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τα ξένα ΜΜΕ.

ma_2

Ο έτερος αναπληρωτής διευθυντής είναι ο Γιώργος Ευθυμίου, επί σχεδόν μία 20ετία δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και σε σημαντικές εφημερίδες. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα αντικείμενα «Επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων», «Μετάφραση και πολιτική σκέψη» και «Οικονομική κρίση και προοπτικές». Ανθρωπος-κλειδί στη διαχείριση της επικοινωνίας του πρωθυπουργού είναι ο νεαρός Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας. Απόφοιτος της Νοµικής Αθηνών, µε µεταπτυχιακό στην Επικοινωνία στο Πανεπιστήµιο της Βαλένθια, έχει γίνει το «alter ego» της Κύρας Κάπη και μαζί ακολουθούν τον κ. Μητσοτάκη σε όλα τα ταξίδια και τις περιοδείες του. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου στελεχώνει ο επίσης νέος δημοσιογράφος Χρήστος Ζωγράφος, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Από τις τελευταίες προσθήκες είναι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μαράκης, με σπουδές στην Ιστορία και προϋπηρεσία στον ΣΚΑΪ. Στο πολυσύνθετο έργο του γραφείου Τύπου συνδράμουν ο Γιώργος Γιακουμάκης, επί πολλά έτη κομματικό στέλεχος, και ο Ανδρέας Αθανασίου, από τους βασικούς λογογράφους του Κώστα Καραμανλή. Στην επικοινωνιακή ομάδα είναι και η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, που συνεργάζεται κυρίως με τον Άκη Σκέρτσο.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι «γκουρού» της τεχνολογίας, οι λογογράφοι και οι «μετρ» της επικοινωνίας είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής μάχης


Εμπειρία, εξειδίκευση και σπουδές στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
Για μερικές στιγμές ξεκούρασης κάθονται μόνο στο Μαξίμου οι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, ο φωτογράφος και ο βιντεογράφος του πρωθυπουργού, αντίστοιχα. Αεικίνητοι και οι δύο - ο κ. Παπαμήτσος χρειάστηκε να λείψει μόνο μία ημέρα όταν αρρώστησε με πνευμονία, αλλά ήταν στην περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος πρόσφατα σε μια εκδήλωση. Ακολουθούν τον πρωθυπουργό παντού, εντός και εκτός Ελλάδος, και επιμελούνται όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουν στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας.

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο εξωτερικό μαζί με τον κ. Μητσοτάκη κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 2000, όταν τοποθετήθηκε στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δελαβέκουρας θα αντικαταστήσει πιθανότατα τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την έμπειρη διπλωμάτη, που το προσεχές διάστημα θα μετακομίσει ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας από το 2003 έως το 2007 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, μέχρι το 2013 ήταν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας υπηρετήσει κοντά σε επτά διαφορετικούς υπουργούς, από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ακολούθως μετακόμισε στη Γερμανία και ανέλαβε το γενικό προξενείο της χώρας μας στο Ντίσελντορφ, το μεγαλύτερο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στην Αλβανία, ως σύμβουλος της πρεσβείας μας στα Τίρανα.

Η αυταπάρνηση και η υψηλή αίσθηση καθήκοντος χαρακτηρίζουν όλα τα τμήματα, από τους φωτογράφους και τους νομικούς μέχρι τη γραμματεία


Στα «άγνωστα πρόσωπα» του Μεγάρου Μαξίμου συγκαταλέγεται και ο Δημήτρης Αντωνίου, στενός συνεργάτης του Γιάννη Βλαστάρη και επίσης λογογράφος του πρωθυπουργού. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, με σπουδές στην Ιστορία στο Παρίσι και ευρεία μόρφωση, ο κ. Αντωνίου ήταν στα νιάτα του στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν εκ των λογογράφων του Σταύρου Θεοδωράκη στο Ποτάμι.

Το νομικό δίδυμο του πρωθυπουργικού γραφείου συνιστούν ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης και η νεαρή δικηγόρος Νατάσα Υφαντή. Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου, με σπουδές στην Αθήνα και την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο κ. Μαστρομανώλης φέρεται να ήταν προσωπική επιλογή του κ. Γεραπετρίτη, που εμπιστεύεται την κατάρτιση και τις ικανότητές του.

ΣΤΟ ΗARVARD
Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας είναι ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, που συνεργάζεται στενά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στο Ηarvard Business School και το INSEAD, o κ. Ανδρικόπουλος έχει εμπειρία πλέον των 20 ετών σε επιτελικές θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, φθάνοντας μέχρι τη θέση του CFO για τη Δυτική Ευρώπη στην Diageo και του διευθύνοντος συμβούλου της Green Cola Hellas. Στις τελευταίες εκλογές ήταν σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Με τον κ. Δημητριάδη συνεργάζεται στενά και η Ελένη Σχοινά, επί χρόνια στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, με ρόλο παράλληλα στη Διεύθυνση Ιστορικού Αρχείου της Νέας Δημοκρατίας.

Κομμάτια του «παζλ» του Μεγάρου Μαξίμου είναι και τα στελέχη του τεχνικού επιτελείου, ο μηχανολόγοςμηχανικός Κώστας Μπαρδάκας και ο Αγγελος Ηλίας, που σηκώνουν και όλο το βάρος της τεχνικής προετοιμασίας των εκδηλώσεων όπου συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις ομιλίες του μέχρι το συνέδριο της Ν.Δ. Το «ψηφιδωτό» των άγνωστων στο ευρύ κοινό προσώπων στο Μαξίμου συμπληρώνουν έμπιστα πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη, που στελεχώνουν τη γραμματεία του: η Ιουλία Ζαχαράκη, επί μία 15ετία πλέον εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, η Ελενα Βουράκη, η Αργυρώ Ξαγοράρη, η Μαριάννα Γιαννακοπούλου και η Ζωή Βλαχάβα, στο πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία.