«Φωτιά» παίρνει η Βουλή τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να φέρνει μπαράζ νομοσχεδίων για συζήτηση και ψήφιση, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ψηφιστούν 6 νομοσχέδια.

Το πλέον … πολυσυζητημένο νομοσχέδιο είναι αυτό του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στον εκλογικό νόμο. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην επιτροπή της Βουλής και στις 22 του μήνα στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να γίνει διήμερη συζήτηση. Λόγω του μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει και ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων βουλευτών ενδέχεται η ψήφιση να γίνει την Πέμπτη αλλά σε κάθε περίπτωση σίγουρη αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Μεταξύ των 15 νομοσχεδίων θα είναι και η κύρωση της σύμβασης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ η οποία θα εισαχθεί στην επιτροπή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται εξαντλητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Αύριο ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του νέου εκλογικού νόμου

Την Παρασκευή ψηφίζεται από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το Brexit

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία

Την επόμενη Τρίτη - δηλαδή στις 21 του μήνα- θα ψηφιστούν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (πρόκειται για κυρώσεις συμβάσεων)

Στις 21 του μήνα ξεκινά και η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Στις 23 ή στις 24 του μήνα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο «κύκλος» συνεδριάσεων ακολουθεί η ψήφιση εννέα ακόμα νομοσχεδίων, που κυρίως αφορούν κυρώσεις συμβάσεων.

Στο «δρόμο» προς τη Βουλή άλλα 4 νομοσχέδια

Στη συνέχεια θα περάσουν από τη Βουλή τέσσερα ακόμα νομοσχέδια: Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για το επίδομα 2.000 ευρώ για όσα ζευγάρια αποκτούν παιδί. Αμέσως μετά θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια των υπουργείων Μεταφορών (για τα υδατοδρόμια), Αγροτικής Ανάπτυξης (για τους συνεταιρισμούς) και Προστασίας του Πολίτη (για την πολιτική προστασία).

Προ των πυλών άλλα 2 νομοσχέδια 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση δύο ακόμα μεγάλων νομοσχεδίων, που θα αφορά το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη δουλειάς και νέο σύστημα για τις εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) και το πολυσυζητημένο νέο πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επικύρωσε σήμερα με 20 θετικές ψήφους (από τους 24) την τοποθέτηση των κ.κ. Ν. Κυριαζή και Σπ. Βλαχόπουλο στη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπή Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (διάδοχη κατάσταση της ΚΕΝΕ).