Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στην Ουάσινγκτον το κλίμα ήταν σχεδόν πολεμικό. Η κρίση με το Ιράν είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα και όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι πιεστικές ερωτήσεις Αμερικανών δημοσιογράφων στον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πριν από την έναρξη της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ενδεικτικές της τεταμένης ατμόσφαιρας. Λίγο μετά τις δύο, όμως, όταν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν, η συζήτηση στο Οβάλ Γραφείο είχε τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Από τη μια πλευρά ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

«Σε κανένα ζήτημα δεν βρεθήκαμε να διαφωνούμε με τον πρόεδρο Τραμπ ή να είναι απέναντί μας. Έδειξε να κατανοεί όλες τις ελληνικές θέσεις και τα αιτήματά μας», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού με γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οτιδήποτε παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα — Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ντόναλντ Τραμ

Τα οφέλη της συνάντησης τα περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μια πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον κ. Τραμπ στην Αθήνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά «θα έρθω μετά τον Νοέμβριο», δείχνοντας αισιόδοξος για την επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου. «Ποτέ το κλίμα στην Ουάσινγκτον, κι αυτό αφορά όχι μόνο την εκτελεστική εξουσία αλλά και το Κογκρέσο, όπου υπήρχε διακομματική στήριξη, δεν ήταν καλύτερο για την Ελλάδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού.

Κατά το παρελθόν ο επιχειρηματικός μου όμιλος είχε επιχειρήσει να επενδύσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού— Ντ. Τραμπ σε Κυρ. Μητσοτάκη
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο Τραμπ έσπασε τον πάγο στην κλειστή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», αναφέροντας πως κατά το παρελθόν ο επιχειρηματικός του όμιλος είχε επιχειρήσει να επενδύσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και ρώτησε τι έχει γίνει η επένδυση αυτή. Όταν έμαθε ότι επιτέλους προχωρά, εξέφρασε την ικανοποίησή του. Το Ελληνικό, λοιπόν, ήταν το «ορεκτικό» στη συζήτηση.

Το κυρίως «μενού» είχε Ανατολική Μεσόγειο, ενέργεια και οικονομία. Η ηγετική τετράδα της αμερικανικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλύει για αρκετή ώρα τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας και να παρουσιάζει πώς και γιατί η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος και φερέγγυος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Ανέλυσε, επίσης, την ελληνική θέση για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και τόνισε προς τους τέσσερις συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, παρουσίασε στον Ντόναλντ Τραμπ τους κινδύνους και τις συνέπειες από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εξήγησε, δηλαδή, πως, αν η Άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια κίνηση και η αντίδραση θα είναι άμεση, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής κυριαρχίας. Επεσήμανε ότι μια τέτοια κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αμερικανική πλευρά έδειξε και εκείνη πως δεν επιθυμεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συζήτηση στη συνέχεια έγινε λόγος και για τη ρωσική επιρροή στα τεκταινόμενα στη Λιβύη.
Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και φερέγγυος σύμμαχος των ΗΠΑ— Κυρ. Μητσοτάκης σε Ντ. Τραμπ
 

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να βάλει το ζήτημα της Τουρκίας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής και αποτελούσε στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για αυτό και στάθηκε ιδιαίτερα στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε αμέσως μετά η διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τα δύο αυτά κράτη. Οι δύο πλευρές, κλείνοντας αυτό το θέμα της ατζέντας, συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

ta-vasika-simeia-ton-sunantiseon


Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας Τουρκίας. Αυτή θα λάβει μια μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές.

Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ στην Ελλάδα θα βρεθεί στις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, αυτό που επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο είναι πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες— Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ντόναλντ Τραμπ


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΕ

Στο κομμάτι της οικονομίας και των επενδύσεων ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ότι εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε το 2019 τη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη βελτίω-ση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας ως πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε πως το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή για το επιχειρείν (open for business) και έτοιμη για αμερικανικές επενδύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση γύρω από την οικονομία στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό λαό και σε όσα πέρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ακολούθησε στις τρεις το απόγευμα η διευρυμένη συνάντηση σε άλλη αίθουσα της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων υπουργών και από ελληνικής πλευράς (Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν. Κεραμέως, Κ. Φραγκογιάννης) και από αμερικανικής, όπου, μάλιστα, το «παρών» έδωσε και ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ο γνωρίζων πολύ καλά τα ελληνικά θέματα υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Πριν από την έναρξη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ ευγενής, χαμογελαστός και φιλικός με όλους τους υπουργούς και τους συμβούλους του κ. Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν εν συντομία τα ζητήματα της τεχνολογίας 5G στην Ελλάδα και της πιθανής χρήσης κινεζικής τεχνολογίας, κάτι το οποίο ανησυχεί την αμερικανική κυβέρνηση, και εκτενέστερα τα ζητήματα της συνεργασίας στην εκπαίδευση και των συνεργειών αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, με υποτροφίες, κοινά προγράμματα σπουδών κ.ά. «Είναι ωραίο να κάνει κανείς κλασικές σπουδές στην Ελλάδα!», φέρεται να σχολίασε ο Ντ. Τραμπ. Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο της διευρυμένης συνάντησης ήταν η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), την αναβάθμιση των F-16 και την προμήθεια των F-35, με τον πρόεδρο Τραμπ να δείχνει ζωηρό εν-διαφέρον για τα θέματα των αεροσκαφών.

Συμφωνήθηκε η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών νέας τεχνολογίας, δηλαδή 24 συνολικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, δηλαδή το 2024, να ξεκινήσει η προμήθεια των F-35, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Καθώς η συζήτηση για τα εξοπλιστικά ολοκληρωνόταν, οι πρώτες πληροφορίες για ιρανική επίθεση με πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ είχαν φτάσει στον Λευκό Οίκο. «Έχω μια ιστορία με το Ιράν που πρέπει να τελειώσω», είπε ο Τραμπ και με τον τρόπο αυτό η συνάντηση ολοκληρώθηκε.

Ενδεικτικές του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ήταν οι δηλώσεις που έκανε το επόμενο βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στη δεξίωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού. «Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», είπε με νόημα. Αλλά και η τοποθέτηση του υπ. Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας.

Ντόναλντ Τραμπ
  • Εδειξε πως δεν επιθυμεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση στην άνατολική Μεσόγειο
  • Εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με Κύπρο - Ισραήλ
  • Εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το Χρηματιστήριο άθηνών είχε το 2019 τη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως
  • Εκανε αναφορά στον ελληνικό λαό και στα όσα πέρασε κατά τη διάρκειατης κρίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Ανέλυσε την ελληνική θέση για την παράνομη συμφωνία τουρκίας - Λιβύης
  • Ανέλυσε τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed»
  • Ξεκαθάρισε ότι, αν η άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η αντίδραση θα είναι άμεση