Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ θα εμποδίσει την Τουρκία να στείλει ερευνητικό σκάφος σε περιοχή που θεωρεί υφαλοκρηπίδα της μετά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος. 

«Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θέλει να στείλει κάποιο ερευνητικό σκάφος στις περιοχές που θεωρεί ότι είναι τμήμα της δικής της υφαλοκρηπίδας όπως οριοθετήθηκαν με το παράνομο αυτό συμφωνητικό μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν θα προχωρήσει η διαμεσολάβηση θα έχει ως στόχο να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει τέτοιες κινήσεις, διότι έχει περάσει και το μήνυμα από την ελληνική πλευρά ότι είναι κάτι που δεν θα δεχτούμε. Εμείς δεν θα δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί αυτή η διαμεσολάβηση να είναι ένα πρόσχημα από την πλευρά της Τουρκίας για να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων: «Αυτό θα επιδιώξει η Τουρκία, το έχει κάνει και στο παρελθόν. Καταρχάς να ξεφύγουμε από τη λογική ότι η Αμερική θα αποφανθεί αν το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι νόμιμο ή παράνομο. Η Αμερική δεν είναι διεθνές δικαστήριο, είναι ένα μεγάλο κράτος και ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά του. Άμα θέλουμε να αποφανθεί κάποιος περί της νομιμότητας ή μη του μνημονίου πρέπει να βρούμε κάποιο όργανο να απευθυνθούμε δικαιοδοτικό στο οποίο η Τουρκία δεν δέχεται να πάει . Άρα προς το παρόν αυτό βγαίνει από το τραπέζι. Η Αμερική δεν θέλει να υπάρχει διαμάχη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, θέλει να πέσουν οι τόνοι και η διαμεσολάβηση στην οποία να προβεί είναι να πέσουν οι τόνοι. Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της για το μνημόνιο, είναι όραμα δεκαετίας το μνημόνιο. Δεν είναι μια κίνηση που έγινε χθες και ήταν κεραυνός εν αιθρία, από το 2010 το σχεδιάζει. Η Τουρκία θα μείνει στο μνημόνιο και θα το χρησιμοποιεί διαρκώς, ακόμα και να αλλάξει η κυβέρνηση στη Λιβύη και να το καταγγείλει η Τουρκία θα θεωρεί παράνομη τη νέα κυβέρνηση.»

Για τις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Τραμπ, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Επειδή ο αμερικανός πρόεδρος είναι απρόβλεπτος δεν ξέρεις τι θα σου πει. Μπορεί να σου πει το καλύτερο και το χειρότερο. Μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο έχει ένα απρόβλεπτο στοιχείο μέσα. Ένας δημοσιογράφος έγραψε ότι μοιάζει με βόλτα στο καζίνο. Θα μπορούσαμε να ακούσουμε απίθανα πράγματα. Αποφύγαμε απρόβλεπτα πράγματα. Μια συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με αμερικανό πρόεδρο είναι εκ προοιμίου καλό πράγμα, πολλώ δεν μάλλον όταν γίνεται στην αρχή της θητείας του και έχουν γίνει την ίδια περίοδο τρεις συναντήσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Έχουν βελτιωθεί απίστευτα οι σχέσεις Ελλάδος-Αμερικής, και επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει αυτό το πράγμα, δηλαδή είναι η καλύτερη φάση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων από το 1964 και μετά. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε μερικούς μήνες, δεν περιμένεις να έχεις άμεσο αποτέλεσμα. Όποιος περιμένει να έχει άμεσο αποτέλεσμα δεν ξέρει πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα.»

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν με ξάφνιασε αλλά ήταν άσχημη αυτή η ιστορία με το περίφημο 'φιάσκο'. Ακόμη δεν το είδαμε Γιάννη το ‘βγάλαμε. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Τσίπρας είχε κάνει δύο αντίστοιχες συναντήσεις με αμερικανούς προέδρους όπου εκεί μπορούσες να μιλήσεις για επικοινωνιακά σφάλματα αλλά για φιάσκο δεν μπορούσε να μιλήσει κανένας. Περίμενα λίγο πιο σοβαρή τη στάση του. Πιστεύω όμως από ότι είδα και στο κλίμα στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ότι όταν φτάνει η συζήτηση στα σοβαρά θέματα υπάρχει σοβαρότητα. Το ΚΙΝΑΛ έχει μια πιο σοβαρή στάση στα πράγματα.»