Η Ελλάδα γύρισε σελίδα τον Ιούλιο του 2019, µε τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας και τον σχηµατισµό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη εβδοµάδα της νέας διακυβέρνησης. Στο ΥΠΕΘΑ δεν είχαµε παρά να ακολουθήσουµε τη γραµµή αυτή, µε σχέδιο και συνέπεια. Μέσα σε έξι µήνες δροµολογήσαµε λύσεις σε εκκρεµότητες, αγκυλώσεις και σε προβλήµατα που «σέρνονταν» για πολλά χρόνια ή παρουσίαζαν καθυστέρηση στο τελικό στάδιο επίλυσής τους. Μεταξύ άλλων:

Είχαµε καθοριστική συµβολή στην υπογραφή Αµοιβαίας Αµυντικής Συνεργασίας που παγιώνει τη στρατηγική σχέση µε τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Ποµπέο, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας στις αρχές Οκτωβρίου επιβεβαιώνει αυτήν τη συµβολή µας, καθώς το περιεχόµενο της Συµφωνίας έχει να κάνει, κατά το µεγαλύτερο µέρος του, µε θέµατα Αµυντικής Συνεργασίας.

Προωθήσαµε τη νοµοθετική ρύθµιση για την τελική υλοποίηση του προγράµµατος αναβάθµισης των µαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper, που ενισχύει ακόµα περισσότερο την επιχειρησιακή αρτιότητα της Πολεµικής Αεροπορίας.

Προωθήσαµε τη νοµοθετική ρύθµιση για τη Συµφωνία Εν Συνεχεία Υποστήριξης των µαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 και Mirage 2000-5. Για πρώτη φορά από το 2012 υπάρχει πλαίσιο απρόσκοπτης προµήθειας ανταλλακτικών για τα Mirage, ώστε να αυξηθεί σταδιακά η διαθεσιµότητά τους για την Πολεµική Αεροπορία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, επιδείξαµε το υψηλό ηθικό και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων ∆υνάµεων, όχι µόνο µε µεγάλες, εθνικού, διακλαδικού χαρακτήρα ασκήσεις, όπως είναι ο «Παρµενίων», αλλά και µε πολυεθνικού χαρακτήρα ασκήσεις σε συνεργασία µε την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Στο επίπεδο της στρατιωτικής διπλωµατίας, µάλιστα, η χώρα µας επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως δυνάµεως ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια της 3ης τριµερούς συναντήσεως που είχαµε οι υπουργοί Αµυνας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόµοιες συναντήσεις από τους πρώτους µήνες του 2020.

Ο αγώνας, όµως, για την αναβάθµιση των Ενόπλων ∆υνάµεων δεν περιορίζεται στα οπλικά συστήµατα και τις στρατηγικές συνεργασίες µε τις άλλες χώρες. Στη σκέψη µας είναι τα µέτρα έµπρακτης στήριξης του προσωπικού. Πρόσφατα δώσαµε έκτακτη ενίσχυση από πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ στο Στρατιωτικό και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων ∆υνάµεων, σε µια συµβολική κίνηση και έµπρακτη απόδειξη των προθέσεών µας.

Το 2020 θα είναι ένα έτος προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών για την αναβάθµιση των Ενόπλων ∆υνάµεων, την εγχώρια αµυντική βιοµηχανία, αλλά και τη χώρα. Απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας, έχουµε τη βούληση να εκµεταλλευτούµε µε συνέργειες, ειλικρίνεια και σοβαρότητα τις γεωπολιτικές ευκαιρίες από τις οποίες θα προκύψουν συνεργασίες ή ακόµα και συµµαχίες που θα συµβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς παραφωνίες, παραβατικές συµπεριφορές και αναθεωρητικούς ταραξίες. Εν κατακλείδι, ισχυρές Ενοπλες ∆υνάµεις σηµαίνουν υψηλή αποτρεπτική ισχύ για κάθε επιβουλέα των εθνικών µας δικαίων και για την υπεράσπιση στο ακέραιο των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων.

** Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι υπουργός Έθνικής Άμυνας