Oι πολίτες µάς έδωσαν σαφή την εντολή να γυρίσουµε σελίδα και να περάσουµε από την Ελλάδα της διανοµής της φτώχειας στην Ελλάδα της παραγωγής πλούτου και ευκαιριών για όλους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να είναι βασικός αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης για νέες δουλειές και ανάπτυξη. Αλλά, όταν µιλάµε για ανάπτυξη, εννοούµε ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον.

Ο σχεδιασµός µας µε τον οποίο καλούµαστε να συνεισφέρουµε στη συνολική προσπάθεια το 2020 κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτος άξονας η πολυδιάστατη διεθνής ενεργειακή πολιτική.

Με την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου της διακρατικής συµφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού οµολόγου του, Benjamin Netanyahu, και του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενισχύουµε τη γεωστρατηγική µας θέση και το διπλωµατικό µας κεφάλαιο.

Επιπλέον, µε το πρόγραµµα εξόρυξης υδρογονανθράκων, την ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB και τις νέες δροµολογηµένες υποδοµές εισαγωγής υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) µετατρέπουµε τη χώρα σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

∆εύτερος άξονας, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Στη ∆ΕΗ ξεκινήσαµε µε την εξυγίανσή της.

Με τα µέτρα ταµειακού χαρακτήρα του καλοκαιριού κρατήσαµε την εταιρεία όρθια. Με τις ρυθµίσεις για τον εκσυγχρονισµό της (άρση της µονιµότητας για τους νεοεισερχόµενους υπαλλήλους και τα διευθυντικά στελέχη, δυνατότητα της εταιρείας να κινείται ευέλικτα και ταχύτερα σε επίπεδο αποφάσεων για προσλήψεις και προµήθειες) ενισχύουµε την ανταγωνιστικότητά της.

Προωθούµε τις συνεργασίες της µε τον ιδιωτικό τοµέα, για να αυξήσουµε το ποσοστό της στις ΑΠΕ, και προχωράµε στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ∆Ε∆∆ΗΕ (µε σηµαντικά δικαιώµατα µειοψηφίας), για να προσελκύσουµε στρατηγικούς επενδυτές και να ενισχύσουµε την ταµειακή της ρευστότητα.

Στη ΛΑΡΚΟ, µια προβληµατική εταιρεία δεκαετιών, µε τεράστια ελλείµµατα, στοχεύουµε σε µια λύση στέρεη νοµικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζοµένους. Στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων προχωράµε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Α∆ΜΗΕ µέσα στο 2020, ενώ ξεκινήσαµε ήδη την πλήρη αποκρατικοποίηση της ∆ΕΠΑ µέσω της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της εταιρείας ∆ΕΠΑ Υποδοµών.

Επίσης, µε νοµοσχέδιο στις αρχές του έτους επιταχύνουµε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, κάνουµε πράξη το ηλεκτρονικό Κτηµατολόγιο, ολοκληρώνουµε τα τοπικά χωρικά σχέδια (για να καταστεί σαφές µε ασφάλεια δικαίου το πού και τι επιτρέπεται να χωροθετηθεί), ενώ παράλληλα προωθούµε την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, πρωτοβουλίες που θα συµβάλλουν στην αποτροπή της αυθαίρετης δόµησης. Τρίτος άξονας, η Πράσινη Ατζέντα µας.

Οδικός χάρτης σε αυτήν την προσπάθεια το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα, που καταθέσαµε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις 44 δισ. ευρώ την επόµενη δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράµε στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας. Οι υφιστάµενες λιγνιτικές µονάδες θα κλείσουν µέχρι το 2023 (µόνο η «Πτολεµαΐδα 5» θα λειτουργεί µέχρι το 2028).

Επίσης, προχωράµε δυναµικά στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών µε την ηπειρωτική χώρα, µε στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης µέχρι το 2023, των Κυκλάδων µέχρι το 2024 και των υπόλοιπων νησιών µέχρι το 2030.

Σχεδιάζουµε µια µεσοπρόθεσµη ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων µε 3,5 φορές παραπάνω κονδύλια από αυτά που δίνονται σήµερα. Φέρνουµε στη Βουλή νοµοσχέδιο για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µε στόχο το 2030 ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.

Στη διαχείριση απορριµµάτων έχουµε στόχο µέσα στο 2020 να έχουν δηµοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα 17 νέες µονάδες επεξεργασίας απορριµµάτων (από 4 που λειτουργούν σήµερα), ενώ για τα δάση σχεδιάζουµε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, στο πρότυπο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Φιλοδοξούµε στο τέλος του 2020 να έχουµε κάνει όσα δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να συνεισφέρουµε στην εθνική προσπάθεια για ισχυρή και βιώσιµη ανάπτυξη.

Με σκληρή δουλειά και σχέδιο θα τα καταφέρουµε. Το απαιτούν οι πολίτες, που πέρασαν πολλά τα προηγούµενα χρόνια, το οφείλουµε στα παιδιά µας.


** Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.