Ένα μικρό «Βατερλώ» έχουν υποστεί οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο της θητείας τους. Έχοντας εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες με έντονα εσωτερικού χαρακτήρα αντιπολιτευτική διάθεση, οι ευρωβουλευτές κάνουν σειρά ερωτήσεων με στόχο την ελληνική κυβέρνηση, με ποσοστό επιτυχίας 0%!

Όλες οι ερωτήσεις που έχουν απευθύνει στην Κομισιόν για εσωτερική πολιτική κατανάλωση έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.

Η αρχή έγινε στις 15 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης, Σ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά) κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν κάνοντας λόγο για «υπερεξουσίες του Ελληνα πρωθυπουργού στον τομέα των ΜΜΕ».

Η απάντηση της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, ουσιαστικά τους επισημαίνει -με κομψό τρόπο -ότι δεν γνωρίζουν καν την ελληνική νομοθεσία!

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα», σημειώνει η Κομισιόν στην απάντησή της.

«Η διαδικασία διορισμού του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της ρυθμιστικής Αρχής επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κράτους-μέλους».

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει κάτω. Στις 5 Αυγούστου ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η Ελληνική Κυβέρνηση […] παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία» και καλεί ουσιαστικά την Κομισιόν να πάρει μέτρα.

«Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αποφύγει πολιτικά κατευθυνόμενους διορισμούς ή τη λήψη αποφάσεων από άτομα που έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικές θέσεις, για μια πενταετία μετά τη λήξη της εν λόγω απασχόλησης», απαντά η Κομισιόν.

Στις 20 Αυγούστου ο κ. Παπαδημούλης επανέρχεται και καταγγέλλει τη ρήτρα αναδρομικότητας στη νομοθετική ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την Κομισιόν να απαντά πως «η πρόσφατη τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού φαίνεται να συνάδει με την οδηγία ΕΔΑ+».

Στις 25 Αυγούστου, με νέα ερώτηση κάνει λόγο για «ασυμβίβαστο προτεινόμενου νέου μέλους της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού» και ρωτά αν «τίθεται θέμα αμεροληψίας και θεσμικής σύγκρουσης συμφέροντος».

«Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τη διασφάλιση της διακυβέρνησης του δικαστικού σώματος εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών», απαντά η επίτροπος Βεστάγκερ.

Δύο ακόμα ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια τύχη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Κώστας Αρβανίτης ρωτά την Κομισιόν σχετικά με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση εθνικού και Διεθνούς Δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά ότι «η δευτεροβάθμια προσφυγή δεν είναι υποχρεωτική βάσει της ΟΔΑ (σ.σ.: η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου), στον βαθμό που το πρώτο επίπεδο προσφυγής δεν αντιβαίνει στις διατάξεις» της κοινοτικής νομοθεσίας.

«ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ»

Στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Αρβανίτης υποστηρίζει με άλλη ερώτηση ότι «καταργήθηκε η από του 1987 αυτοδιοίκηση και εξαλείφθηκε νομοθετικά ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ» και ρωτά τι θα κάνει γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες απαντούν για ακόμα μία φορά ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Ελλάδα.

«Δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της Υγείας (σύμφωνα με το άρθρο 168, παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ) και δεν υφίσταται ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εν λόγω θεραπευτικές υπηρεσίες, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση που θίγει ο κ. βουλευτής.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης επί του θέματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρεται στην κύρωση των συμβάσεων «παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 4 «οικόπεδα» στους θαλάσσιους χώρους Ιονίου και Κρήτης» και ρωτά την Κομισιόν αν η έρευνα αυτή συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Κομισιόν απαντά ότι «το ελληνικό προσχέδιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα αναφέρει ότι η αναζήτηση/εκμετάλλευση νέων πόρων υδρογονανθράκων θα αντικαταστήσει μέρος των εισαγωγών υδρογονανθράκων» και παραθέτει στη συνέχεια την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον.