Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στη Φρανκφούρτη το απερχόμενο στέλεχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο μόνος πολιτικός ηγέτης που είχε προσκληθεί και συμμετείχε ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, όλο αυτό το διάστημα έχτισε σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με σημαντικούς παράγοντες από το ευρωπαϊκό στερέωμα, κυρίως δε με πρωθυπουργούς ή προέδρους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανήκουν και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι τακτικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο και οι αποδείξεις αξιοπιστίας σε Γερμανία και ΔΝΤ


«Μας ενώνουν πολλά με τον πρόεδρο Μακρόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης στα τέλη του περασμένου Αυγούστου κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Με τον Εμανουέλ Μακρόν γνωρίζονται από την περίοδο που ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν υπουργός Οικονομικών στη χώρα του και πλέον έχουν τακτική επικοινωνία για ζητήματα που αφορούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις ελληνογαλλικές σχέσεις και στις εξελίξεις στην Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε λίγες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί για δεύτερη φορά στο Παρίσι μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

«Πέρα από την παραδοσιακή φιλία Ελλάδας-Γαλλίας, έχουν άριστη προσωπική σχέση και μιλούν όχι μόνο για διμερή θέματα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ συνεργάτης του πρωθυπουργού, που συμπληρώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους ηγέτες του ΕΛΚ που έχει ξεχωρίσει και εμπιστεύεται ο κ. Μακρόν, ο οποίος δεν ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.

Με την Αγκελα Μέρκελ η σχέση οικοδομήθηκε σταδιακά και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστεί για την καγκελάριο της Γερμανίας πόλος αναφοράς του ευρωπαϊκού νότου.

Από την πρώτη τους συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2016 στις Βρυξέλλες, πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κατορθώσει να αποδείξει στη Γερμανίδα καγκελάριο την αξιοπιστία των λεγομένων και της πολιτικής του - ένα στοιχείο που η ίδια εκτιμά ιδιαίτερα.

Εξαιρετική σχέση έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και με δύο κεντροδεξιούς ηγέτες της νεότερης γενιάς, τον Ιρλανδό Λίο Βάραντκαρ και τον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο 41χρονος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανέλαβε και εκείνος τα ηνία της χώρας του καθώς έβγαινε από την κρίση (το 2017) και με τον Έλληνα ομόλογό του μοιράζονται εμπειρίες από τη διαχείριση της μεταμνημονιακής περιόδου και καλές πρακτικές.

Ο 50χρονος πρωθυπουργός της Κροατίας, από την άλλη, ηγείται της μοναδικής χώρας των Δυτικών Βαλκανίων που -κατά γενική ομολογία στην Ευρώπη- έχει κάνει βήματα προόδου και με τον κ. Μητσοτάκη έχει κοινές ανησυχίες για την ευρύτερη «γειτονιά» μας.

Καλή προσωπική σχέση έχει αρχίσει να αναπτύσσει o πρόεδρος της Ν.Δ. και με τον Πάμπλο Κασάδο, τον 39χρονο Ισπανό πολιτικό, που από τον Ιούλιο του 2018 είναι πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.

Φιλικές σχέσεις έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με δύο από τις ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες της Ευρώπης.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επισκεφθεί την Αθήνα πέρυσι τον Μάρτιο, ως υπουργός Αμυνας της Γερμανίας ακόμα, και είχε μιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., υπό τον Γιάννη Σμυρλή, και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε συγχαρεί τότε τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι η ηγεσία του αποτελεί πρότυπο για το ΕΛΚ.

Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον κ. Μητσοτάκη πριν από το δείπνο του κ. Κερέ, για πρώτη φορά υπό τη νέα της ιδιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο συνεργάτη του πρωθυπουργού, «εκτιμά στον Μητσοτάκη ότι γνωρίζει καλά οικονομικά και ότι έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος».