Ηχηρή απάντηση στην προκλητική συμφωνία (Memorandum of Understanding) μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έδωσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Atlantic Council, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι γεωγραφικά γελόια η συμφωνία γιατί δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας». Μάλιστα, μιλώντας στο Atlantic Council (δείτε εδώ), ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, δεν έχει δική της υφαλοκρηπίδα και συμπλήρωσε πως η συμφωνία μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας δεν έχει νομική βάση.

«Αποτελεί μία ένδειξη για το πώς σκέφτεται η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε για τη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα». Υπενθυμίζεται ότι, σε χθεσινή ενημέρωση αμερικανού αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον, τονίστηκε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κοινή γραμμή επιδιώκοντας ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία και παραμονή της πλάι στη Δύση.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως, αν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνείς θεσμούς. «Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να απέχουμε από δραστηριότητες που δημιουργούν εντάσεις στην περιοχή. Δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση της ΑΟΖ μας από την Τουρκία».