Με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ «είναι δύσκολο να μην είσαι επαρκής» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει τη θητεία του Πρ. Παυλόπουλου. «Άσκησε τον ρυθμιστικό του ρόλο πολύ καλά» πρόσθεσε, «αλλά απέφυγε να υιοθετήσει πλήρως τη θεωρία για το ρόλο του ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

 Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. αλλά και τις αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό του τονίζοντας ότι «όλες οι αναφορές του ονόματός σου σε μια τέτοια συζήτηση είναι τιμητικές. Όμως θεωρώ ότι αυτή η δημόσια συζήτηση δεν βοηθάει στο να διασφαλιστεί το κύρος του αξιώματος».

 Μάλιστα στο σημείο αυτό επέκρινε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη συνέντευξη το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο "Βήμα της Κυριακής", χαρακτηρίζοντας ως «τεράστιο πρόβλημα» τη σύνδεση που επιχείρησε με την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλο με την διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης.

 «Εγώ», είπε, «θέλω να διαβάσω τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα διαφορετικά: ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όλη η αντιπολίτευση παρέχει γενναιόδωρα και χωρίς προϋποθέσεις την εθνική συναίνεση που απαιτείται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας άνευ όρων και προϋποθέσεων και επιδιώκει άλλες ευρύτερες συμφωνίες που ίσως να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να συνδέονται αυτά τα θέματα».

 Σχετικά με το τι θα έκανε ο ίδιος αν του τηλεφωνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η συζήτηση αυτή «είναι άκομψη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Δεν είναι αυτά τα δύσκολα τηλέφωνα. Τα δύσκολα τηλέφωνα ήταν όταν έπρεπε να αναλάβεις πολιτικό κόστος και να θυσιάσεις το πολιτικό σου κεφάλαιο για να σωθεί η χώρα».