Για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά και το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ελληνοτουρκικά, το θέμα των τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, αλλά και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στα νησιά, λόγω της κακοκαιρίας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε και κάνει υπερπροσπάθεια, «αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι εκτός από το πρόβλημα το οποίο συνδέεται με την ένταση της κακοκαιρίας υπάρχει και ένα θέμα με τα πεπαλαιωμένα δίκτυα και με την υποεπένδυση που είχε. Τη ΔΕΗ δεν την υπονομεύουμε, λέγοντας την αλήθεια θέτουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε προς τα μπρος και ήδη η ΔΕΗ προχωρεί προς τα μπρος, αλλά η ΔΕΗ ανεβαίνει με τις σκάλες, δεν ανεβαίνει με το ασανσέρ.»

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα κάνει κινήσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα δεδομένου ότι αυτοί οι γείτονες υπάρχουν για εμάς, με αυτούς πρέπει να συνυπάρξουμε. Δεν είναι μόνο η ΕΕ στην οποία έχουμε κινηθεί είναι οι κινήσεις που έχουμε κάνει προς την πλευρά του Ισραήλ, οι κινήσεις ου έχουμε κάνει προς την πλευρά της Αιγύπτου, οι κινήσεις που έχουμε προς την πλευρά μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Οι κινήσεις που έχουμε κάνει και προς την ίδια την Λιβύη και φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοεί τις ΗΠΑ και για αυτό πέρα από τη στρατηγική σχέση την οποία έχουμε υπάρχει και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη για να υπογραμμίσει αυτή τη στρατηγική σχέση. Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και αυτό το ρόλο τον υπογραμμίζουμε και παράλληλα προσδοκούμε και αντίστοιχη στήριξη από τις ΗΠΑ.»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την Τουρκία: «Η Τουρκία είναι μια παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή και δεν λεω σε σχέση μόνο με την Ελλάδα γενικότερα η συμπεριφορά της ως προς την Νοτιοανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι θέλει να είναι η χώρα η οποία θα καθορίζει το παιχνίδι και όλοι οι υπόλοιποι που θα είναι ένα είδος δορυφόρων, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό όχι από εμάς αλλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι είμαστε στο 2020 δεν είμαστε πια στο 18ο αιώνα. Τα πράγματα έχουνε αλλάξει και πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι με όρους ισοτιμίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα θέλει την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία για αυτό το λόγο κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους. Κρατάμε την επαφή με την Τουρκία την ίδια στιγμή όμως δεν ξεχνάμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική αλλά είναι ταυτόχρονα και μια χώρα με εθνική αξιοπρέπεια. Είναι κρίμα να μη δώσουμε ευκαιρία στην ειρήνη και στην ειρηνική συνύπαρξη. Είναι πολύ θετικό και για την οικονομία αλλά και για τους λαούς των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα σταθερά εργάζεται.»

Ερωτηθείς αν έχει ωριμάσει η προσφυγή στη Χάγη: «Όχι δεν έχει ωριμάσει. Πρώτα πρέπει να το δεχτεί η Τουρκία, δεύτερον πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό και όπως σωστά σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούμε να πάμε εκβιαζόμενοι, υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να διευθετηθούν από πριν.»

Αναφερόμενος στις τιμές του πετρελαίου μετά από τη δολοφονία Σουλεϊμανί: «Μην σπεύδουμε για τις τιμές του πετρελαίου, τα παρακολουθούμε όλα με προσοχή και με ψυχραιμία θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι γίνεται μια συνολικότερη ανάφλεξη. Παρακολουθούμε τις τιμές της αγοράς, εδώ και χρόνια, σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, έχουμε μια καθαρή εικόνα και όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε και στους παράγοντες της αγοράς για όλες τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Ως προς αυτό το ζήτημα να είμαστε ψύχραιμοι και να παρακολουθούμε το θέμα έχοντας την πεποίθηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να αποφεύγει τα χειρότερα.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Ξέροντας τον Κ. Μητσοτάκη ξέρω ότι είναι άνθρωπος των συναινέσεων, της μετριοπάθειας και της κοινής λογικής και επομένως έτσι θα κινηθεί.»