Καιροσκοπική συνεύρεση ατομικών επιδιώξεων χαρακτηρίζει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, προσθέτοντας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υποδύονται τους εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης εκείνοι που έστηναν τα λαϊκά δικαστήρια έξω από τη Βουλή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζιας ο κ. Μάντζος τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει την κυβέρνηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, επισημαίνει πως το πραγματικό πρόσωπό της δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη «βιτρίνα» του επιτελικού κράτους.

Έχετε αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη νέα χρονιά και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε;


Αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη που καλούμαι να προσφέρω από αυτή τη θέση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο σύνολο ανθρώπων με ισχυρή νομιμοποιηση, διαφορετικές πορείες αλλά κοινή στόχευση. Η ενιαία γραμμή -την οποία διαμορφώνουμε με επιτυχία, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες- δεν είναι «φετίχ» αλλά αναγκαία συνθήκη για ένα καθαρό πολιτικό στίγμα. Πέρα και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες, μόνο η συλλογική δουλειά μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Προτεραιότητά μας, πλέον, είναι η εξωστρέφεια. Να μιλήσουμε ξανά με την Κοινωνία. Να δημιουργήσουμε διαύλους άμεσης επαφής με κάθε περιοχή της χώρας.
Μια «Ανοιχτή Βουλή», σε διαδραστική σχέση με τους ανθρώπους της δημιουργίας, της εργασίας, τη νέα γενιά. Να είμαστε εμείς που θα ορίσουμε τι θα πει «προοδευτικός» στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2020. Για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση των διακρίσεων, το περιβάλλον.
Πάνω σε αυτό το μοτίβο θα εργαστώ κι εγώ, με ένα ανοικτό γραφείο σε διαρκή διάλογο με τους ανθρώπους που βλέπουν σε μας κάτι διαφορετικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ. Που αποδίδετε αυτή την εξέλιξη και που θα θέτατε τον πήχυ για το 2020;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία αλλά δεν παύουν να αποτελούν «φωτογραφία στιγμής». Αποτυπώνουν βέβαια μια πραγματική τάση, που δεν μας εκπλήσσει. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ανανέωσης και αλλαγής. Νέοι άνθρωποι, μαζί με έμπειρα πρόσωπα, έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό μίγμα, με όρεξη και φρέσκο αέρα. Τόσο στην παραγωγή πολιτικής όσο και στην επικοινωνιακή προβολή. Γι’ αυτό έχουμε σήμερα την αυτοπεποίθηση ότι το Κίνημα Αλαγης, σύντομα, θα προβάλλει ως η μόνη ισχυρή προοδευτική πολιτική πρόταση. Το momentum είναι όντως θετικό, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, από όλους. Δεν δικαιούται κανείς να κάθεται πάνω στις δάφνες του παρελθόντος, ούτε αρκεί να αναπολούμε το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Έχουμε τη γνώση και το πάθος να κάνουμε νέα πράγματα.

Πώς βλέπετε την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ; Σας ανησυχεί η φημολογία που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει περαιτέρω διεμβολισμό του χώρου σας;

Η περίοδος μετά τις εκλογές αποδεικνύεται τραυματική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε σε μια βαθιά εσωστρέφεια που εξακολουθεί να τον φθείρει. Την ώρα που χάνει την επαφή με την κοινωνία, προσπαθεί μάταια να πείσει ότι αλλάζει. Βαφτίζει «διεύρυνση» την καιροσκοπική συνεύρεση ατομικών επιδιώξεων. Δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους. Δείτε τι έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα με τις επιθέσεις σε Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Όσες γέφυρες κι αν προσπαθήσουν να χτίσουν, λίγο μετά φροντίζουν οι ίδιοι να τις σαμποτάρουν.
Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υποδύονται τους εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης εκείνοι που έστηναν τα λαϊκά δικαστήρια έξω από τη Βουλή. Εκείνοι που ακόμη και σήμερα θεωρούν «τοξικό» το ΠΑΣΟΚ, μοιράζοντας απλόχερα «συγχωροχάρτια» στην καραμανλική δεξιά για τη χρεωκοπία της χώρας.


Με δεδομένη την κινητικότητα στον προοδευτικό χώρο, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ήσαστε δεκτικοί σε πρόταση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω σε επίπεδο αντιπολίτευσης;

Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει την κυβέρνηση, εμείς θα το πράξουμε με τρόπο δημιουργικό, τεκμηριωμένο αλλά αυστηρό. Επομένως, συμπράξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης ούτε δυνατές είναι ούτε επιθυμητές. Άλλη δουλειά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλη εμείς.
Είμαστε, άλλωστε, η μοναδική παράταξη με τόσο διακριτές και σαφείς θέσεις παντού: στην οικονομία, την ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εθνικά θέματα. Και είναι δικό μας πλέον καθήκον αυτές τις θέσεις να τις κάνουμε γνωστές στους πολίτες. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να χαράξουμε τη δική μας αυτόνομη πορεία, να θέτουμε δηλαδή εμείς την ατζέντα δίχως ετεροπροσδιορισμούς. Κι όταν λέμε αυτόνομη πορεία, το εννοούμε πλήρως, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.


Αν σας ζητούσα να αξιολογήσετε με περιεκτικό τρόπο τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα λέγατε;

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μια ασυνήθιστα παρατεταμένη περίοδο χάριτος. Λόγω της απογοήτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί πολίτες έδειξαν ανεκτικοί στη νέα κυβέρνηση.

Η πολιτική, όμως, δεν είναι μόνο επικοινωνία. Όταν τα πραγματικά προβλήματα χτυπούν την πόρτα, οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν αρκούν. Δείτε το χάος στην εθνική οδό παραμονές πρωτοχρονιάς. Το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη «βιτρίνα» του επιτελικού κράτους: ανεπάρκεια και κομματοκρατία, όπως αποδείχθηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων. Εμεις αυτήν την πραγματικότητα θα αναδεικνύουμε: Την ατολμία στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την έλλειψη σχεδιασμού, τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η δουλειά μας είναι να είμαστε «επαναστάτες με αιτία» κι αυτό θα κάνουμε.