Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα αναχωρήσει νωρίτερα από την Αθήνα έπειτα από την εξόντωση στη Βαγδάτη (με εντολή Τραμπ) του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Διαβάστε επίσης: Τα 65 χρόνια τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν

Την απόφαση Νετανιάχου ανακοίνωσε στην Ιερουσαλήμ αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Ακυρώθηκε και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, λόγω της έκτακτης αναχώρησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το Ισραήλ. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις μετά τον φόνο του Ιρανού υποστρατήγου Σουλεϊμανί.

Ο Νετανιάχου βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMEd με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Oργή στην Τεχεράνη

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο ίδιος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση» ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη» ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί: «Το Ιράν και τα 'ελεύθερα έθνη της περιοχής' θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία» ανέφερε.