Το πρώτο έχει να κάνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα Ελληνοτουρκικά. Κάποιοι από τους προεδρικούς υποστηρίζουν πως το κόμμα πρέπει να διατηρήσει την «εθνικά υπεύθυνη» στάση που έχει υιοθετήσει. Μάλιστα, επικρότησαν τους ήπιους τόνους για το σημαντικό αυτό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Η ίδια εσωκομματική ομάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσει χωρίς δημοσιότητα απόψεις και θέσεις σχετικά με τα εθνικά θέματα και κυρίως για τα Ελληνοτουρκικά και τους χειρισμούς που θα πρέπει να επιλεγούν ως εθνική γραμμή απέναντι στη γείτονα.

Αλλοι, ωστόσο, της προεδρικής τάσης θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσουν σε «εθνική πλειοδοσία», να περάσουν το «πνεύμα των Πρεσπών» στα Ελληνοτουρκικά, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «θα πρέπει και η εξωτερική πολιτική να είναι πεδίο έντονης αντιπολιτευτικής ρητορικής έναντι της κυβέρνησης».

Το δεύτερο θέμα, για το οποίο η προεδρική τάση δεν έχει ενιαία φωνή, αφορά στη νέα προεδρική θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει η Κουμουνδούρου στην ανανέωση της θητείας του σημερινού ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή με κάποιον υποψήφιο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αλλοι πάλι, με τους οποίους δείχνει να συμφωνεί και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, τονίζουν ότι από τη στιγμή που έχει δεσμευθεί δημόσια ο κ. Τσίπρας να υποστηρίξει μία εκ νέου υποψηφιότητα Παυλόπουλου θα ήταν «ανέντιμο» και απέναντι στον νυν Πρόεδρο να υποχωρήσει από αυτήν τη θέση.

Υπάρχουν, δηλαδή, διαφωνίες για την εν γένει τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «σύστημα Καραμανλή» και το «σύστημα Σημίτη». Σύμφωνα με κάποιους προεδρικούς, τα παραπάνω θέματα αποτελούν τα πραγματικά στρατηγικά διλήμματα και θα πρέπει ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου να τεθούν επί τάπητος και να αποσαφηνιστούν, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι παραπάνω εξισώσεις γίνονται δυσκολότερες αν αναλογιστεί κανείς ότι στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν προσχωρήσει εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «προεδρική» φρουρά της Κουμουνδούρου φέρουν τις δικές τους «γραμμές» έναντι των γεγονότων, που έχουν διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής τους διαδρομής.

Κοινώς, μπάχαλο...