Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφορικά με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα, ο Σκυλακάκης τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας δαπάνησε το χώρο για το κοινωνικό μέρισμα το 2019 βάζοντας 908 εκ. στη λεγόμενη 13η σύνταξη, χωρίς να έχει δημοσιονομικό χώρο για το 2020». «Ούτε για το ’19 είχε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο αφήσει, συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και παράλληλα εξήγησε πως «το συνολικό ποσό που δίδεται φέτος, αν αθροίσετε τη «13η σύνταξη» που ήταν μια έκτακτη παροχή από την πλευρά του κ. Τσίπρα, συν το ποσό που θα δοθεί για το κοινωνικό μέρισμα, που θα ξεπεράσει τα 200 εκ., περνάει το 1,1 δις». «Δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζει! Αν υπολογίσετε το άθροισμα των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλο», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το ποιο θα είναι το αντίστοιχο ποσό, αν το συνολικό κομμάτι από το «υπερπλεόνασμα» που δόθηκε το Μάιο και το Δεκέμβριο, που ήταν περίπου 1,1 δις το 2020, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «θα το δούμε» και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν θεωρούμε ότι η λογική των χριστουγεννιάτικων μερισμάτων πρέπει να συνεχίσει». «Πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική πολιτική που να τα εντάξει όλα αυτά κανονικά στον προϋπολογισμό, να είναι μόνιμα», εξήγησε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Αυτό έγινε με τα χρήματα της 13ης σύνταξης, μπήκανε μονίμως στον προϋπολογισμό και θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας στην καινούργια ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε μόνιμο μηχανισμό, και θα δούμε ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο τι άλλο μπορεί να υπάρχει για μόνιμους μηχανισμούς κοινωνικής πολιτικής. Αυτή η ιστορία των εκτάκτων χορηγήσεων είναι μια ανωμαλία που προκάλεσαν τα υπερπλεονάσματα».

Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια σημείωσε πως «υπάρχει μια αξιολόγηση που την έχουμε μπροστά μας, για μας οι αξιολογήσεις είναι ένα κομμάτι της δουλειάς που πρέπει να κάνουμε, πιο σημαντικό όμως είναι να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα άσχετα με τις αξιολογήσεις». Και εξήγησε ότι για «για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα που πρέπει να μεταρρυθμιστεί είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό».

Εν κατακλείδι ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας έκανε αντισυνταγματικούς νόμους και δεν έχει απολογηθεί ακόμα για αυτό». «Το γεγονός ότι μετέτρεψε τις ασφαλιστικές εισφορές σε φορολογία δεν είναι σημείο, είναι τεράστια ιδεολογική προσπάθεια να λεηλατήσει τις εισφορές των ανθρώπων», κατέληξε.