Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Αναφορικά με τον αγωγό EastMed ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «τα σημεία που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι, πρώτον, στον East Med συμμετέχει πλέον και η Ιταλία» και εξήγησε ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι εκεί καταλήγει ο αγωγός».

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Ο αγωγός θα περάσει μέσω Ελλάδος και θα καταλήγει στην Ιταλία. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται οικονομικά εφικτό να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά γιατί αν είχε ως μόνο στόχο να φτάσει στην Ελλάδα η ελληνική αγορά είναι μικρή. Το ότι συμμετέχει η Ιταλία είναι κάτι πολύ σημαντικό που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Δεύτερο σημείο είναι ότι ο αγωγός περνάει από περιοχές τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία γιατί τις θεωρεί τμήμα της δικής υφαλοκρηπίδας όπως φαίνεται από τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη. Επομένως εδώ έχουμε ένα πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία σαφέστατο από αυτό το οποίο γίνεται. Από εκεί και πέρα η υπογραφή στην Αθήνα είναι ένα τρίτο μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπογράφτηκε στην Αθήνα».

Από την πλευρά διεθνούς δικαίου, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως «μια από τις ελευθερίες των θαλασσών είναι η ελευθερία ποντίσεως αγωγών, δηλαδή μπορείς να βάλεις έναν αγωγό όπου θέλεις πρέπει όμως να ενημερώνεις το παράκτιο κράτος που έχει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και εδώ θα προκύψει πρόβλημα». «Η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι ο αγωγός περνάει μέσα από περιοχές δικές της άρα πρέπει να ενημερώσεις για την πορεία του αγωγού την Τουρκία, εκτιμώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

«Είναι ένα ακόμη βήμα σε μια μεγάλη πορεία» δήλωσε χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι αποφασίστηκε η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να υποστηρίξουν αυτό τον αγωγό. «Το γεγονός ότι η ΕΕ πλήρωσε χρήματα για μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, το γεγονός ότι ήρθε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην τελετή με την οποία υπεγράφη η διαδικασία λειτουργίας του αγωγού...», συμπλήρωσε. Ακόμη υπογράμμισε ότι «είναι μια σειρά από βήματα τα οποία δείχνουν ότι απομονώνουν την Τουρκία εφόσον η Τουρκία επιλέγει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να είναι απέναντι σε αυτά τα κράτη». Παράλληλα ο Άγγελος Συρίγος τόνισε πως «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία παραμένει εκτός δηλαδή τα άμεσα γειτνιάζοντα κράτη στην περιοχή αγνοούν παντελώς τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη». «Λένε ότι είναι παράνομη και υπογράφουν δική τους συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Τουρκία παίρνει το μήνυμα ότι είναι εκτός όλων αυτών των συμμαχιών, είναι απομονωμένη στην περιοχή. Δεν είναι κάτι που την ενοχλεί άμεσα αλλά την ενοχλεί σε βάθος χρόνου», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι διαφορετική η πολιτική του πρόεδρου Τράμπ από την πολιτική του Στειτ Ντιπάρτμεντ το θέμα του αγωγού East Med, απάντησε «ναι, είναι άλλη η πολιτική του αμερικανού προέδρου και άλλη η πολιτική του ακολουθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» και εξήγησε ότι «ο αμερικανός Πρόεδρος ακολουθεί ως ένα βαθμό μια δική του πολιτική».

Ωστόσο σημείωσε ότι αν αυτό θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες «είναι δύσκολο να το πούμε διότι ο Τράμπ δείχνει να επιμένει σε ορισμένα πράγματα, έχουμε όμως ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι ενδιαφέροντα».

Ο κ Συρίγος είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτο στοιχείο είναι ότι υπεγράφη ψήφισμα για την Αρμενική γενοκτονία, που είναι πολύ σημαντικό αυτό . Το δεύτερο είναι ότι πέρασαν ήδη από την αμερικανική Βουλή οι κυρώσεις για το θέμα της αγοράς από την Τουρκία των S400, και αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δηλαδή βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή φουσκώνει ένα κύμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο οποίο ο Τράμπ δεν έχει πλέον αντιδράσει».

Αναφερόμενος στη στάση του Ερντογάν και στις τουρκικές προκλήσεις είπε ότι «του Ερντογάν του αρέσει ενώ έχει ανοίξει δύο-τρία θέματα να ανοίγει και άλλα, δηλαδή οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα έλεγε δεν θέλω να έχω πέντε μέτωπα ανοιχτά, πρέπει να κλείσω κάποιο». «Ο Ερντογάν αρέσκεται στο να ανοίγει νέα μέτωπα εκεί που έχει ήδη ανοιχτά σοβαρά άλλα», τόνισε και εξήγησε ότι ο Ερντογάν θα πιέσει και αυτό δεν απέχει από την τουρκική λογική». «Η τουρκική λογική λέει «σου ανοίγω θέματα, σε πιέζω, σου δημιουργώ τετελεσμένα και μετά σου λέω έλα στο τραπέζι να κάτσουμε να συζητήσουμε», κατέληξε.