Νέες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ευνοϊκά μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και οδηγούν στη μείωση της ανεργίας περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 2020. 

Μεταξύ άλλων, προβλέπει έως διψήφια ποσοστά μείωσης στον ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ φέρνει το δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων που προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσα στο 2020.

Νέα μείωση κατά 8% και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης

Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε παράλληλα για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2020 με στόχο την κατάργησή της στο τέλος της τετραετίας.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό θα συμβεί λόγω των αλλαγών που θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε ορισμένες περιοχές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλότερες και πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθούν οι ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα έχουν μικρό έστω όφελος από τη νέα μείωση που θα γίνει το 2020.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη την χώρα.

Προκειμένου να μην χαθούν οι μειώσεις θα γίνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν θα χάσει τη μείωση του 22% μεσοσταθμικά που έγινε φέτος, ενώ σε αυτή που θα γίνει το επόμενο έτος κάποιος θα έχει μείωση 10% άλλος 8% και άλλος ακόμα μικρότερη της τάξεως του 5%.

Σταϊκούρας: Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2020 - Αυξάνεται το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα

Στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού της κυβέρνηση για το 2020 και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,όπου ανακοίνωσε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο ΣΚΑΙ έδωσε νέες διευκρινήσεις για το πώς θα γίνει η μείωση το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό εγκρίθηκαν:

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών. Κόστος 123 εκατ. ευρώ

Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Κόστος 12 εκατ. ευρώ

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Κόστος 281 εκατ. ευρώ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Κόστος 123 εκατ. ευρώ

Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Κόστος 541 εκατ. ευρώ

Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Κόστος 75 εκατ. ευρώ

Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ

Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.