Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 καταγράφηκε μια έκπληξη στον Νομό Αρκαδίας, όταν ο άγνωστος 40χρονος Τριπολιτσιώτης ιατρός Κώστας Βλάσης άφησε εκτός Βουλής, με 134 σταυρούς, τον ισχυρό υπουργό των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατακτώντας τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική έδρα στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια.

Περίπου μία πενταετία αργότερα, ο Αρκάς πολιτικός θα αποτελέσει την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πολύκροτη παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη, προκαλώντας έκπληξη, αφού ο κ. Βλάσης φαινομενικά δεν είχε το προβάδισμα για ένταξη στο υπουργικό σχήμα. Αντίθετα, όμως, φαίνεται ότι η μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή του είχε λάβει υψηλή βαθμολογία στο «μπλοκάκι» του κ. Μητσοτάκη.

Με μότο «Με τις δικές μου δυνάμεις», όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του το 2015, ο γιος του εκπαιδευτικού Γιώργου Βλάση αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή με την ειδικότητα του χειρουργού -ορθοπεδικού, ενώ το 2005 αναδείχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής, ώσπου το 2016 εξελέγη στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οσοι τον γνωρίζουν από κοντά λένε ότι «από νωρίς έδειξε λαμπρά δείγματα γραφής στον ακαδημαϊκό στίβο, στον οποίο διαπρέπει και διατηρεί ισχυρά ερείσματα, όμως η μεγάλη του αγάπη παρέμεινε η πολιτική». Ανήσυχο πνεύμα από τα φοιτητικά του χρόνια, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας και της Γενικής Συνέλευσης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επιστημονικής Λέσχης Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών. Από τα έδρανα των αμφιθεάτρων της Ιατρικής γνωρίζει, άλλωστε, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις μέχρι σήμερα, που κάθονται σε διπλανά υπουργικά έδρανα. Ταυτόχρονα στα πολιτικά «αμφιθέατρα» ανήκει στο περιβάλλον των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη.

Κριτήρια 

Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για το νευραλγικό πόστο της διαχείρισης των ζητημάτων των Ελλήνων της Διασποράς τον Αρκά βουλευτή, «η απάντηση έρχεται αβίαστα», αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στο Μαξίμου. «Οι 'μητσοτακικές' προδιαγραφές προβλέπουν να είναι κάποιος αυτοδημιούργητος, με πολυετή εργασιακή εμπειρία και συνεπή πορεία στην πολιτική ζωή». Επίσης, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σημαντικές επαφές με τους Ελληνες της Ομογένειας, ενώ ανέκαθεν είχε στενή συνεργασία με τις κοινότητες απόδημων Αρκάδων, που αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο όγκο των συμπατριωτών μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά. Αυτό, μάλιστα, που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός απολογισμός του «γαλάζιου» Αρκά περιλαμβάνει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θητειών του πάνω από 350 παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και σε φορείς, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε κυρίως η Αρκαδία. 

Κάπως έτσι στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου πέτυχε να συγκεντρώσει 12.626 ψήφους, έναντι περίπου 7.000 σταυρών που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, υπερδιπλασιάζοντας τη δυναμική του. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κεντρική Διοίκηση της Ν.Δ., ούτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην επιλογή του για το υπουργείο Εξωτερικών συνυπολόγισε τις δύο εκλογικές επιτυχίες του Κώστα Βλάση το 2015, αλλά και την ευρεία εκλογική του νίκη στην τελευταία αναμέτρηση.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, που ανέβασε τις «μετοχές» του τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς ήταν ότι τάχθηκε εξαρχής και χωρίς αστερίσκους στο πλευρό του Παναγιώτη Νίκα στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, όταν αρκετά στελέχη της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο θεώρησαν την υποψηφιότητα του τότε δημάρχου Καλαμάτας χαμένη υπόθεση απέναντι στον τότε «κραταιό» περιφερειάρχη Πελοποννήσου -και πρώην υφυπουργό της Ν.Δ.- Πέτρο Τατούλη. Ο Κώστας Βλάσης κέρδισε το στοίχημα της περιφέρειας διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επικράτηση του κ. Νίκα, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ακόμα και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Τατούλη στην Αρκαδία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/12/2019