«4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί, 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων έδωσε ηχηρή απάντηση υπεραμυνόμενος του αξιόμαχου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων:

«Έχω την ευθύνη να είμαι επικεφαλής ενός υπουργείου που όποτε απαιτήθηκε, στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, είτε αυτές αφορούν προκλήσεις στην περιοχή μας είτε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από προκλητικούς αμετανόητους και απροκάλυπτα επιθετικούς γείτονές μας».

 «Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019; Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς»

«Γίνεται λόγος για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη. Είμαστε μαζί τους. Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019; Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς. Είμαστε συνεχώς δίπλα τους»

 Όσον αφορά το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την ανάγκη αύξησης τους στο μέλλον ο κύριος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι την περίοδο 2009 – 2019 υπήρξαν σημαντικές περικοπές «κατά 21% στις αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ. Κατά 63% ή 920 εκατ. ευρώ για καύσιμα και συντήρηση εξοπλισμού. Κατά 76% ή 1,67 δις ευρώ για εξοπλιστικά. «Συνολικά είχαμε πάνω από 49% ή 3,2 δις ευρώ λιγότερα για την Άμυνα. Εκπέμπω σήμερα άλλο μήνυμα. Αναστροφή της τάσης μείωσης των δαπανών», κατέληξε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε ενότητα και σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου όπως και στο παρελθόν τα κόμματα να ψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού

«Πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμβάλουν ώστε να ισχύσει η συνθήκη: ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται περιβάλλον ασφάλειας στην χώρα και αυτό οδηγεί σε περιβάλλον ανάπτυξη».

«Ωρίμασαν οι συνθήκες για να ψηφίσουν όλες οι παρατάξεις τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποτελούν πεδίο εθνικής ομόνοιας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Με τον τρόπο αυτό εκπέμπουμε μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», πρόσθεσε.

  

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης της θητείας

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε και το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας λέγοντας: «Δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης της θητείας. Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ νομίζω πως πρέπει να καταστήσουμε προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων διαλεγμένων επαγγελματικών οπλιτών στελεχών και στους 3 κλάδους. Θα είχε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων».