Πολλά θρυλούνται γύρω από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μάλιστα κάποιοι αντίπαλοί του υπουργού διακινούν διάφορα συνωμοσιολογικά και μυθομανή, τα οποία όπως διαβάζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός είχε στενές επαφές με αμερικανούς επισήμους για τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν συστηματικά και οργανωμένα στις ΗΠΑ κατά του τρομοκρατικού φαινομένου μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Όπως αναφέρει και ο Βηματοδότης, ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενημερώθηκε εκεί για τις «τρύπες» των συστημάτων ασφαλείας, τα κενά πληροφόρησης και την αδυναμία συντονισμού των πολυδαίδαλων αρμόδιων υπηρεσιών. Και βεβαίως είδε από κοντά τους ανεπτυγμένους σήμερα μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου των επικίνδυνων δυνάμεων και προσώπων.

Βάσει των παραπάνω πρέπει να θεωρείται βεβαία η μεταφορά εμπειριών, μέσων και δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου στη χώρα μας.

Και αυτό γιατί, ως γνωστόν, η τρομοκρατία, στην ελληνική της εκδοχή, επιμένει και επανέρχεται κατά καιρούς με διάφορες μορφές, παρά τις πολλές επιχειρήσεις εξάρθρωσης που έχουν εκτελέσει οι αστυνομικές αρχές.

Η ανησυχία των ελληνικών αρχών πάντως στην παρούσα φάση δεν συνδέεται τόσο με την αμιγώς ελληνική εκδοχή της τρομοκρατίας. Αυτή θεωρείται εν πολλοίς εντοπισμένη και ελεγχόμενη, όπως αποδεικνύεται από τις συλλήψεις και τις αναζητήσεις προσώπων για συγκεκριμένες ομάδες και πράξεις.

Η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο εμφάνισης ξένων, κατά βάση ισλαμικών, ομάδων, λόγω της γειτνίασης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών με τις ζώνες του ηττημένου Χαλιφάτου.

Οι εδώ αρχές ανησυχούν μήπως ανάμεσα στα πλήθη των μετακινούμενων πληθυσμών κρύβονται πρόσωπα φανατικά και ικανά να μεταφέρουν το μίσος τους στην Ευρώπη και στη χώρα μας βεβαίως, η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου στην προηγμένη Δύση.

Οπότε το πιθανότερο είναι να δούμε λίαν προσεχώς ανάπτυξη μηχανισμών εξονυχιστικού ελέγχου και αξιόπιστης ταυτοποίησης των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα μας.