Η κυβέρνηση έχει «ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας», αποκαλύπτει στα «Π» ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τονίζει πως η προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης «αποτελεί ασφαλώς εναλλακτική δυνατότητα της ελληνικής διπλωματίας», που θα μπορούσε να γίνει «στον κατάλληλο χρόνο».

Στο ζήτημα της στήριξης των συμμάχων της Ελλάδας ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο έμπειρος καθηγητής Συνταγματικού ∆ικαίου και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι, «εφόσον απαιτηθεί, θα έχουμε και έμπρακτη στήριξη». Ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, ο κ. Γεραπετρί-της υπογραμμίζει ότι θα «προταθεί υποψήφιος που θα εκφράζει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις».

Κύριε υπουργέ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία; Πώς θα αντιδράσει η χώρα μας αν, π.χ., η Αγκυρα προχωρήσει σε έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης;

Σκοπός μιας υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής είναι να προλαμβάνει τα θερμά επεισόδια και υποχρέωση μιας αποτελεσματικής εθνικής άμυνας να τα διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξυφάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας. Γνώμονας είναι πάντοτε η διασφάλιση κάθε χιλιοστού εθνικής κυριαρχίας, χωρίς την έκθεση της χώρας σε αχρείαστους κινδύνους.

Εξετάζετε ως ενδεχόμενο την προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης για τα Ελληνοτουρκικά και σε τι βάθος χρόνου θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Στη διένεξή της με την Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η Ελλάδα έχει με το μέρος της το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί ασφαλώς εναλλακτική δυνατότητα της ελληνικής διπλωματίας η προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο στον κατάλληλο χρόνο. Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή, όπως και γενικά στην προσπάθεια διευθέτησης διακρατικών διαφορών, θα πρέπει να εξαντλείται η δυνατότητα αυτές να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό απαιτεί τόσο το ∆ιεθνές ∆ίκαιο όσο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, που η Ελλάδα πάντοτε επιδιώκει, χωρίς όμως ποτέ εκπτώσεις στα δίκαιά της.

Η Τουρκία κρατά ένα από τα «κλειδιά» για τη μεταναστευτική κρίση. Είστε αισιόδοξος από τις συζητήσεις που έχουν γίνει για την καλύτερη συνεννόηση με την τουρκική Ακτοφυλακή και για την αύξηση των επιστροφών προς τη γειτονική μας χώρα;

Ανεξαρτήτως της στάσης της Τουρκίας, η οποία πράγματι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει χαλαρώσει την επιτήρηση στις ακτές και στις θαλάσσιες διόδους προς τα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για τη σοβαρή αναβάθμιση στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μας με σειρά επιχειρησιακών και νομοθετικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, με την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων που αφορούν την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων χορήγησης ασύλου εκτιμούμε ότι θα υπάρξει άμεσα μεγάλος αριθμός επιστροφών προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Με τον τρόπο αυτόν θα ενερ-γοποιηθεί ουσιαστικά και η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε καταστεί ουσιαστικά αδρανής.

Πέρα από τα λόγια, στα οποία μας στηρίζουν, τι μπορούμε να περιμένουμε από τους συμμά-χους μας σε σχέση με την Τουρκία; Θα επιβληθούν κυρώσεις; Θα έχουμε, πιστεύετε, έμπρακτη στήριξη σε μια κρίσιμη στιγμή;

Έχουμε εξυφάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας
Στη διεθνή διπλωματία δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τις επίσημες δηλώσεις. Εκτιμώ ότι είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που η ελληνική διπλωματία κατάφερε να συγκεντρώσει δηλώσεις υποστήριξης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από όλες τις ισχυρές δυνάμεις παγκοσμίως, όπως και από τις ενδιαφερόμενες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. ∆εδομένης της πολύ ισχυρής γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε, ιδίως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την αλληλεγγύη προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εκτιμώ ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα έχουμε και έμπρακτη στήριξη.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου; Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τον αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών από τα δίκτυα 5G στη χώρα μας.

Αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός έχει λάβει προσκλήσεις και έχει επισκεφθεί αρχηγούς κρατών από ιδιαίτερα σημαντικές χώρες του κόσμου. Αυτό αποδεικνύει τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας, η οποία ακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη, και την κυβερνητική σταθερότητα και αξιοπιστία της χώρας. Στη συνάντησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός θα προωθήσει ζητήματα που αφορούν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα συζητήσει τη διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι αυτονόητο ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, η οποία βεβαίως καταλαμβάνει και συνέργειες στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας, μοναδικός γνώμονας θα είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς να παραγνωρίζονται οι μακροχρόνιες στρατηγικές μας συμμαχίες.

Η εκλογή ΠτΔ απαιτεί εξ ορισμού συναινέσεις

Πότε θα καταθέσετε τον νέο εκλογικό νόμο και σε ποια κατεύθυνση θα κινείται; Εκτιμάτε ότι μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;

Ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να έχει κατατεθεί έως το τέλος της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου, το ερχόμενο καλοκαίρι, αποτυπώνοντας ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας, χωρίς να παραγνωρίζει το απαιτούμενο ικανό μέτρο αντιπροσώπευσης. Θα ήταν ευχής έργον η παρούσα Βουλή να υπερψηφίσει με την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό, για να μην μπούμε στην ατραπό της απλής αναλογικής, που είναι προφανές ότι στη φάση που διανύουμε θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάσχεση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αν και η κυβέρνηση αυτονοήτως θα ανα-ζητήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσκολο με τον πα-ρόντα συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή.

Στη διεθνή διπλωματία δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τις επίσημες δηλώσεις. Εκτιμώ ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα έχουμε και έμπρακτη στήριξη
Η ασφάλεια επανήλθε σε ικανό βαθμό

Στο κομμάτι του φορολογικού, σχεδιάζετε νέες μειώσεις συντελεστών το 2020 και ποιους θα αφορούν;

Στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει απολύτως εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μάλιστα σε χρόνο πρότερο εκείνου που είχε προβλεφθεί. Εφόσον επαληθευτεί η σταθερή και καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ελπίζω ότι θα υπάρξει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Σκοπός της παρούσας διακυβέρνησης δεν είναι να υπάρξουν αχρείαστα υπερπλεονάσματα, που καταδυναστεύουν τους πολίτες, αλλά ο πλούτος που παράγεται να καλλιεργεί την ανάπτυξη για όλους. Θεωρώ σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης ότι, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, οι πολίτες έχουν πεισθεί πως το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί θα οδηγήσει την κοινωνία σε μεγαλύτερο επίπεδο ευημερίας.

Είστε ικανοποιημένος από τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας ∆ημοκρατίας;

Πολλοί κάνουν λόγο για υπέρμετρη αστυνομική βία σε αρκετές περιπτώσεις. Σε ικανό βαθμό έχει επανέλθει η ασφάλεια στη χώρα, που ήταν και απαίτηση σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό ισχύει όχι μόνο στον υπαίθριο δημόσιο χώρο, αλλά και σε χώρους στους οποίους κυριαρχούσε η βία, όπως στα πανεπιστήμια. Χωρίς την ποδηγέτηση της πολιτικής ηγεσίας, η Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Εφόσον υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά δυσανάλογης βίας, αυτά θα εντοπίζονται και θα υπάρχουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Εξάλλου, για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκρότησε επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, για να αξιολογούνται με αντικειμενικότητα και επιστημονικό τρόπο τα σχετικά φαινόμενα. Επιπλέον, το προσεχές διάστημα θα τεθεί από την κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο για πρώτη φορά με σύγχρονο τρόπο θα μεριμνά για τον σεβασμό του δημόσιου χώρου, ώστε να διασφαλίζεται το συνταγματικό δι-καίωμα του συνέρχεσθαι, χωρίς όμως δυσανάλογη επιβάρυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του αστικού ιστού.