Tην "προκλητική στάση της τουρκικής ηγεσίας που συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη με στρατιές προσφύγων και μεταναστών", στηλιτεύει εκ νέου με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι "η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί εσκεμμένα να εφαρμόζει την πολιτική της έντασης και των υψηλών τόνων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή". Και αφού αναφέρει ότι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά παραμένουν αμείωτες παρά την κακοκαιρία, υπογραμμίζει πως "ποτέ άλλοτε από την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το 2016, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά δεν ήταν τόσο υψηλές". Σημειώνει, δε, ότι κατά το διήμερο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι αφίξεις αλλοδαπών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν μηδενικές.

"Είναι πλέον ξεκάθαρο", προσθέτει, "ότι η Τουρκία δεν τηρεί πλέον τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για να εκβιάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες". Και για τους λόγους αυτούς, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν διαθέτει "εναλλακτικό σχέδιο ή ισχυρό μοχλό πίεσης ώστε να επαναφέρει την Τουρκία στη διεθνή νομιμότητα και εάν ναι, με ποιον τρόπο θα το πετύχει πρακτικά".