Ακόμη και τις ίδιες τις δικές του υπουργικές αποφάσεις παραχαράσσει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να ισχυρισθεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας λέει… ψέματα όταν διατυπώνει τη βεβαιότητα, σύμφωνα με την οποία 50 εκατ. ευρώ χαμηλότερη θα είναι για το 2020 η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), βάσει του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο προβλέπει μειώσεις τιμών έως -7% για 3.072 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επειδή ο Ανδρέας Ξανθός ισχυρίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας λέει ψέματα, καθώς η συμμετοχή των ασφαλισμένων καθορίζεται από την ασφαλιστική τιμή και όχι από την λιανική τιμή, υπενθυμίζουμε στον Ανδρέα Ξανθό ότι με δική του υπουργική απόφαση ορίσθηκε η ταύτιση – στις περισσότερες των περιπτώσεων – της ασφαλιστικής τιμής, δηλαδή της τιμής στην οποία αποζημιώνει τους ασφαλισμένους ο ΅ΕΟΠΥΥ, και της λιανικής τιμής, η οποία αναγράφεται στο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο ίδιος ο τέως υπουργός Υγείας είχε θεσμοθετήσει το εξής:

On patent και γενόσημα

Στα γενόσημα και στα on patent φάρμακα εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή. Συγκεκριμένα τα φάρμακα αναφοράς τα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τους τιμή. Σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών φαρμάκων. Το ίδιο ισχύει και για τα γενόσημα.

Off patent

Για τα off patent ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου φαρμάκου, σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών. Διευκρινίζεται όμως ότι «στην περίπτωση που η λιανική τιμή του δελτίου τιμών του φαρμάκου αναφοράς και του αντίστοιχου γενοσήμου ταυτίζονται, ως τιμή αναφοράς αμφοτέρων ορίζεται το 65% της λιανικής τιμής τους, όπως προκύπτει από το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών».

Για τα off patent που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου μείον 5%. Εάν όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο ως τιμή αναφοράς ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

On patent ΦΥΚ

Στα on patent ΦΥΚ στην ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τους τιμή, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

Βιολογικά φάρμακα

Για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, ορίζεται η λιανική τους τιμή, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Τα βιολογικά φάρμακα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου φθηνότερου βιομοειδούς φαρμάκου, μείον 5%. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, που ανήκουν στην κατηγορία ΦΥΚ, ορίζεται η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Βιομοειδή φάρμακα

Για τα βιομοειδή φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιομοειδών φαρμάκων, ορίζεται η λιανική τους τιμή. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Συνδυασμός γνωστών δραστικών

Τέλος, τα φάρμακα που εμπεριέχουν συνδυασμό γνωστών δραστικών ουσιών, η τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των τιμών αναφοράς των φαρμάκων που περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους τις ανωτέρω δραστικές ουσίες που συνδυάζονται.