Εξελίξεις στην υπόθεση της «συμφωνίας» Τουρκίας-Λιβύης, καθώς διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά του Καΐρου. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο MoU της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.

Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. 

Αλλά και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, αλλά και μέλη του Σώματος απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» εξήγησε.

Ο Άμπντελ Άαλ υποστήριξε ακόμη ότι «η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.