Η Ελλάδα πρέπει να υψώσει τρία τείχη στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος. Με την εμπειρία του στην διπλωματία και τα εθνικά θέματα, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα: 

«To πρώτο και ισχυρότερο τείχος είναι της εθνικής ομοψυχίας. Το δεύτερο τείχος είναι της διπλωματικής μας δραστηριότητας και των διπλωματικών μας ερεισμάτων. Και το τρίτο τείχος είναι η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά τα τρία τείχη πρέπει να μείνουν αδιάβρωτα, ισχυρά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα τουρκική προκλητικότητα. Υπό αυτή την έννοια, οτιδήποτε πλήττει την εθνική ομοψυχία είναι λάθος αυτή τη στιγμή» εξήγησε.

Χαρακτήρισε λάθος στιγμή την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος με άρθρο του στα Νέα απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά.  

«Απόψεις για τα γεγονότα τα ιστορικά, πχ τι έγινε στο Ελσίνκι, τι έγινε μετά, πώς διαβάζουμε τα αποτελέσματα... αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει σε ανύποπτο χρόνο. Οφείλουμε να κάνουμε μια συζήτηση για την πορεία μας την ιστορική και τις αποφάσεις. Αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή.»

Σημειώσε ακόμα ότι ο ίδιος εκτιμά τον πρώην πρωθυπουργό ως έναν μετριοπαθή και ευρωπαϊστή πολιτικό, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι «το θέμα τελείωσε, είμαστε στην επόμενη μέρα τώρα. Όλοι βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση ειδικά στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.»

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή θέση ότι δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα τα οποία αφορούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ένα τραπέζι συζητήσεων. Διαφορές αναγνώσεων για το πώς ορίζεται ή μέχρι που μπορεί να φτάσει μια αποκλειστική ζώνη είναι κάτι το οποίο συμβαίνει στη διεθνή ζωή και πρέπει να το συζητάς, με τις θέσεις σου εννοείται, αλλά ζητήματα τα οποία αφορούν εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορείς να τα βάλεις στο τραπέζι. Τώρα είμαστε σε μια άλλη φάση, είμαστε σε μια φάση που αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση και πρέπει όλες μας οι δυνάμεις, όλοι οι παράγοντες ισχύος του έθνους, κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί να είναι παρατεταγμένοι και αποτρεπτικά μπροστά στις προκλήσεις που δεχόμαστε.»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις: «Πιστεύω ότι η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν πλέον έχουν μπει σε μια φάση που αυτοδεσμεύονται με τις δημόσιες θέσεις τους. Η τουρκική τακτική θα είναι μια τακτική διατήρησης της έντασης. Για μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε στο να ξεπεράσει ένα όριο η Τουρκία και να προκληθεί κάτι με την Ελλάδα νομίζω ότι δεν θα το κάνει. Γιατί η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος, δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος. είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, με διπλωματικά ερείσματα, με σταθερές φιλίες, με συμμετοχή σε συμμαχίες αλλά και με ειδικούς παράγοντες ισχύος όπως η δυνατότητα προστασίας της και αποτροπής. Επομένως πιστεύω ότι δεν θα διαβεί η Τουρκία αυτό το κατώφλι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθεί να δοκιμάσει τα όριά μας για αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ νηφάλιοι, πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην παίξουμε το παιχνίδι της. 
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια γιατί αυτό οφείλει να κάνει κάθε σοβαρή κυβέρνηση, και ταυτόχρονα να μην αφήσουμε την άλλη πλευρά να μας παρασύρει σε κάτι που εμείς δεν θέλουμε.»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει περαιτέρω το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα: «Όλους αυτούς τους μήνες η Τουρκία έχει δείξει ότι έχει εντάξει το προσφυγικό-μεταναστευτικό στους γεωστρατηγικούς της και γεωπολιτικούς της σχεδιασμούς και υπολογισμούς. Και όσον αφορά την προσπάθειά της να διαμορφωθεί αυτή η ζώνη ασφάλειας στη Συρία, αλλά και ως μέσο πίεσης προς την ΕΕ για να εξασφαλίσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, αυτό νομίζω ότι δεν θα αλλάξει. Για αυτό και εμείς ως κυβέρνηση κάναμε αυτό που έπρεπε, επιταχύναμε τις διαδικασίες για να κρίνεται αν κάποιος δικαιούται διεθνούς προστασίας ή όχι άρα να έχουμε περισσότερες επιστροφές. Ανακοινώσαμε μέτρα που αφορούν πλέον και τα νέα κέντρα αυξημένου ελέγχου προαναχωρησιακά. Ανακοινώθηκε ότι ο Έβρος θα γίνει 'αστακός', το ίδιο ενισχύουμε και τα θαλάσσια σύνορά μας. Κάνουμε αυτό που πρέπει και ταυτόχρονα στην Ευρώπη προβάλουμε την ανάγκη μιας ισόρροπης σχέσης μεταξύ της ευθύνης που έχουμε και που αναλαμβάνουμε ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρώπης αλλά και τις υποχρεώσεις που εκείνοι έχουν να δείξουν μια πραγματική αλληλεγγύη.»

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ως προς την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου: «Είναι δύσκολο. Είναι παρήγορο και θετικό ότι η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ορίσει το μεταναστευτικό ως μια υψηλή προτεραιότητά της, είναι θετικό ότι αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ο Μ.Σχοινάς. Είναι θετικό ότι από πολύ νωρίς κάναμε επαφή με τη νέα επίτροπο Μετανάστευσης από εκεί και πέρα αρχίζουν οι δυσκολίες και οι δυσκολίες είναι ότι σε πολλά κράτη μέλη έχει επικρατήσει μια «μεταναστευτική κόπωση» και φοβία απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο που κάνει αυτά τα κράτη πολύ αρνητικά στο να δείξουν μια πραγματική αλληλεγγύη με ανακατανομή βάρους. Επομένως η συζήτηση θα είναι δύσκολη, μακρά. Ετοιμαζόμαστε για μια μακρά διαπραγμάτευση για αυτό ενισχύουμε τη θέση μας καταθέτοντας από τώρα τις δικές μας θέσεις. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει και δεν μας λείπουν οι συμμαχίες και οι συναντιλήψεις με πολλά άλλα κράτη και ισχυρά κράτη. Έχουμε εντοπίσει σοβαρές συγκλίσεις με τη Γερμανία, έχουμε την ίδια ανάγνωση για ανάγκη ισορροπίας μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας με την Ιταλία, με την Κύπρο, με τη Μάλτα. Επομένως σε αυτή τη διαπραγμάτευση, όταν θα ξεκινήσει, θα πάμε από μια ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση. Θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, δεν μπορώ να προβλέψω την έκβασή της αλλά να ξέρετε ότι θα τη δώσουμε από καλές θέσεις, σε ένα δύσκολο όμως περιβάλλον.»