Αποστολή στις Βρυξέλλες 

Η κίνηση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με το Λίβυο ηγέτη Σάρατζ, οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (που στράφηκε δημόσια και κατά του Εμμανουέλ Μακρόν) και η έντονη και γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα για την Άγκυρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ήδη υπήρχε ενόχληση για τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν το μεταναστευτικό έναντι της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη Σύνοδο Κορυφής που έχει στην ατζέντα της το ζήτημα της Τουρκίας και η οποία αναμένεται – όπως και οι δύο προηγούμενες – να καταλήξει με καταδίκη της συμπεριφοράς της έναντι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Στις δύο προηγούμενες ήταν η Κύπρος, λόγω της παραβίασης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα είναι η Ελλάδα, όπου η γλώσσα του κειμένου μάλιστα θα είναι ακόμα πιο αυστηρή.

Η ελληνική διπλωματία κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί εγκαίρως με την Άγγελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και να τους ενημερώνει αναλυτικά για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το ίδιο έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – και μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο συνάντησε πριν τη Σύνοδο του ΕΛΚ και εξασφάλισε μια ρητή δήλωση καταδίκης της τουρκικής συμπεριφοράς και ανάδειξης του παράνομου και απαράδεκτου χαρακτήρα της.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που βλέπουν τον Ερντογάν να προσεγγίζει τη Ρωσία, να εκβιάζει την Ευρώπη ότι θα ανοίξει την “κάνουλα” με τους πρόσφυγες και να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας, είναι έτοιμοι στο αποψινό δείπνο στις Βρυξέλλες να στηρίξουν χωρίς “αστερίσκους” τη χώρα μας και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Το κείμενο των συμπερασμάτων, που θα κηρύσσει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα είναι ένα σημαντικό όπλο στη διεθνή προσπάθεια που κάνει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα για διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν και ακύρωση της ούτως ή άλλως ανυπόστατης συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.