Στο πλευρό της ελληνικής διπλωματίας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τάχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα επεσήμανε πως η νομική ανάλυση των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαφορετική από αυτή της Τουρκίας. «Η νομική ανάλυση της τουρκικής κυβέρνησης και οι ναυτικές διεκδικήσεις της, και ειδικά για τις υφαλοκρηπίδες, διαφέρουν από τη δική μας νομική ανάλυση για τα νησιά», σημείωσε ο κ. Πάιατ για να διευκρινίσει πως «η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Τζ. Πάιατ: «Η θέση μας είναι ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις ηπειρωτικές περιοχές».
Από εκεί και πέρα, ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ότι η προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να γίνει μέσω μονομερών δηλώσεων και να παραβλέπει την οπτική που έχουν για το θέμα οι άλλες χώρες που επηρεάζονται, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ενώ συνέστησε να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκαθάρισε δε, πως επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αποτελέσει η Ανατολική Μεσόγειος παράγοντα σταθερότητας και οικονομικής συνεργασίας. «Θέλουμε όλα τα θέματα, μαζί σ' αυτά και η ενέργεια, να είναι οδηγός για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας» επεσήμανε και αναφέρθηκε τόσο στην παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπεό, στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ όσο και στην επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, στην Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του State Department, που βρίσκεται στην Αθήνα, η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ίδια πηγή εξήρε το έργο που γίνεται στη Σούδα όπου και βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια του αμερικανικού στόλου.