Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσερχόμενος στις εργασίες του ΕΛΚ, ο νέος πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ (τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) ρωτήθηκε σχετικά με τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα στο θέμα της Λιβύης.

Ο Πολωνός αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά δήλωσε «λίγο περισσότερο αισιόδοξος» ότι μετά την επίσκεψη του νέου αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και της αρμόδιας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στην Άγκυρα, θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας με τον πρόεδρο Ερντογάν, «παρά τις αμφιβολίες και τα προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν συναντήθηκαν με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Καταδίκη της Τουρκίας

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σύμφωνα και με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποκάλυψαν τα parapolitika.gr.

Θα πρόκειται για επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η ΕΕ με τον τρόπο αυτό στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη χάραξη θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δηλώνει απερίφραστα τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναλυτικά, το επίμαχο κείμενο έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Το κείμενο στα αγγλικά: «The European Council recalls and reconfirms its previous conclusions of 22 March, 20June and 17/18 October concerning Turkey. The Turkey-Libya Memorandum of Understanding on the delimitation of maritime jurisdictions in the Mediterranean Sea infringes upon the sovereign rights of third States, does not comply with the Law of the Sea and cannot produce any legal consequences for third States. The European Council unequivocally reaffirms its solidarity with Greece and Cyprus regarding these actions by Turkey.»

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ. Στις 14:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο. 

Στις 15:30 - 19:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 19:30 - 22:30 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.