Με όπλο το πολιτικό κλίμα συναίνεσης, που επετεύχθη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έλαβε χώρα την Τρίτη το μεσημέρι υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σύμφωνα και με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποκάλυψαν τα parapolitika.gr.

Όπως έγραψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, αυτό το κείμενο είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η ΕΕ με τον τρόπο αυτό στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη χάραξη θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δηλώνει απερίφραστα τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναλυτικά, το επίμαχο κείμενο έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Το κείμενο στα αγγλικά: «The European Council recalls and reconfirms its previous conclusions of 22 March, 20June and 17/18 October concerning Turkey. The Turkey-Libya Memorandum of Understanding on the delimitation of maritime jurisdictions in the Mediterranean Sea infringes upon the sovereign rights of third States, does not comply with the Law of the Sea and cannot produce any legal consequences for third States. The European Council unequivocally reaffirms its solidarity with Greece and Cyprus regarding these actions by Turkey.»

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:30 και να διαρκέσει μέχρι τις 19:00 (τοπική ώρα) ενώ από νωρίς το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Pablo Casado.

Πέτσας: Θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Ενόψει της Συνόδου Κορύφης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα και τις προσδοκίες της Ελλάδας από τη σημερινή συνεδρίαση. «Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική "ομπρέλα" ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης της χώρας μας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους της εάν χρειαστεί και ελπίζουμε να μη χρειαστεί» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει μόνη σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο Βούτσιτς της Σερβίας.

«Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.
Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας... Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία μπλοκάρουν τις «ορέξεις» της Τουρκίας

Το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου – εφόσον η Αγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης – εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα και το Παρίσι.

Όπως αναφέρε την Τετάρτη δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται ένα σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκία και Λιβύης αν ο Τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη τα λεγόμενά του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης για γεωτρήσεις.

Έτοιμη όμως δηλώνει και η Ιταλία να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν καθώς την Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Ενώ το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.