Με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Κώστας Βλάσης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ο υφυπουργός δήλωσε:
« Το γεγονός και μόνο ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία και μάλιστα τόσο ευρύτατη στην ελληνική Βουλή από μόνο του αυτό το γεγονός συνιστά μια σημαντική επιτυχία γιατί δίνεται μια λύση, όχι σίγουρα η καλύτερη δυνατή με βάση το σκεπτικό που έχουμε εμείς σαν κυβέρνηση αλλά παρόλα αυτά είναι μια παρακαταθήκη για τους απόδημους. Είναι μια πρώτη καλή βάση η οποία θα επιτρέψει σε πάρα πολλούς Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της ψήφους τους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στο μέλλον χρειάζονται βελτιώσεις, χρειάζονται τροποποιήσεις, βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει και η πολιτική σκηνή να είναι λίγο ακόμα περισσότερο ώριμη. Αν και ήδη έδειξε ότι εχει σε κάποιο βαθμό ωριμάσει, αυτό δείχνει ο μεγάλος αριθμός βουλευτών που θα ψηφίσουν το απόγευμα αυτό το νομοσχέδιο. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή και κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον το πολιτικό μας σύστημα θα αγκαλιάσει την απόφαση αυτή και με τη συμμετοχή των ομογενών στην εκλογική διαδικασία θα βελτιωθεί γενικότερα η εικόνα της Ελλάδας και εδώ και στο εξωτερικό. Το μήνυμα που εκπέμπουμε προς τα έξω είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι, οφείλουμε να είμαστε συσπειρωμένοι γιατί είμαστε ένα έθνος όπου και αν βρίσκεται ο καθένας και ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά»

Ενώ ερωτηθείς ποια είναι τα αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού από την Ελλάδα ο κ. Βλάσης είπε χαρακτηριστικα «Το πιο σημαντικό που ζητάνε οι απόδημοι Έλληνες είναι να δουν ότι η Ελλάδα τους θυμάται, τους αναγνωρίζει και τους εκτιμά. Αυτά που ζητούν είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που ζητάμε εμείς, επομένως θεωρώ ότι κάνοντας το πρώτο βήμα σήμερα, δείχνοντας ότι και σαν ελληνική πολιτεία και σαν ελληνική κυβέρνηση τους δείχνουμε ότι το πολιτικό σύστημα αποκτάει αξιοπιστία, ότι μπορούμε να λέμε δύο πράγματα και να τα εννοούμε. Θέλουν να δουν το πρώτο βήμα ότι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους και πιστέψτε με μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους»

Όσον αφορά την προσπάθεια «επαναπατρισμού» των ελλήνων επιστημών που έφυγαν με την κρίση συμπλήρωσε «Αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Πιστεύω ότι με όλο αυτό το σοκ, με την καλή έννοια, που προσπαθεί να προκαλέσει η κυβέρνηση δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις, δίνοντας κίνητρα στο να ανοίξουν δουλειές γιατί όταν ανοίγουν δουλειές υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει να τους δώσουμε με αυτό τον τρόπο τις ευκαιρίες, και με όλες αυτές τις επενδύσεις που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι στην επόμενη διετία, ξεκινώντας μέσα από το ’20, θα αρχίσει σιγά-σιγά κάποιο κομμάτι από αυτό το πλούσιο επιστημονικό μας προσωπικό να επιστρέφει στην Ελλάδα»