Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με την Λιβύη.  Εν όψει της κρίσιμης Σύνοδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, τα parapolitika.gr παρουσιάζουν αποκλειστικά το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα από τους «27».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η ΕΕ με τον τρόπο αυτό στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη χάραξη θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δηλώνει απερίφραστα τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναλυτικά, το επίμαχο κείμενο έχει ως εξής: 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Το κείμενο στα αγγλικά: «The European Council recalls and reconfirms its previous conclusions of 22 March, 20June and 17/18 October concerning Turkey. The Turkey-Libya Memorandum of Understanding on the delimitation of maritime jurisdictions in the Mediterranean Sea infringes upon the sovereign rights of third States, does not comply with the Law of the Sea and cannot produce any legal consequences for third States. The European Council unequivocally reaffirms its solidarity with Greece and Cyprus regarding these actions by Turkey.»