Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Άγκυρα συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να κλιμακώνει την επιθετικότητά της προς την Αθήνα καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης όπως φάνηκε και από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έλαβε χώρα την Τρίτη το μεσημέρι υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την συνεδρίαση δήλωσε ότι «Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Να πω στην κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με στιβαρότητα κι ψυχραιμία. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα.»

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για εθνική σύμπνοια και ομόνοια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες της. Η χώρα της προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Αρραγες το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».

Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα της ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».


Οι απειλές Ερντογάν για γεωτρησεις στην Κρητη και ο στρατός στη Λιβύη

Από την μεριά της η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις με αποκορύφωμα το απίστευτο σόου του Τούρκου προέδρου σε τηλεοπτική εκπομπή όπου προανήγγειλε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης. Στόχος του ήταν να εξηγήσει στον λαό τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο με τα δικά του ασφαλώς επιχειρήματα, όπως και διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι νόμιμα. Δεν έλειψαν βέβαια και οι απειλές κατά της Ελλάδος.
Συμπλήρωσε, επιπλέον, πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

xartis-erntogan


Συγκεκριμένα εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός «που την έχει τρελάνει» και δήλωσε έτοιμος να παρέμβει και στα εσωτερικά της Λιβύης για να στηρίξει την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του εκλεκτού του Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Οι δυο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η Αθήνα, από την άλλη, προχώρησε στην αντεπίθεση με δύο επιστολές που απέστειλε στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας την Τρίτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Ο διπλωματικός «πυρετός» και οι επαφές Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που έχει αναλάβει η Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτή την ενέργεια της Άγκυρας και να καταγραφεί επίσημα η αντίδραση της ΕΕ στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα εκδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου.

mitsotakis-paiat

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η στάση της Ευρώπης και η Σύνοδος Κορυφής

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.